Mikulásvirág, csak ne nőjön 4 méteresre

Mikulásvirág, csak ne nőjön 4 méteresre

Itt az ideje, hogy gondozásba vegyük téli szobanövényünket, vagy vegyünk egy újat. Hogyan alakítsuk számára otthonos, latin-amerikaivá a lakásunkat?

A mikulásvirág hazájában, Közép-Amerikában 3-4 méter magasra is megnőhet (lásd a fotókat lentebb), azonban a lakásban tartott példányok ritkán érik el ezt a méretet.

 

Levelei szép karéjosak, fényesek. Ha óvatosan letörünk egy levelet, a seb helyén rögvest fehér tejnedv jelenik meg. Nem csoda, hiszen ez a növény a kutyatejfélék családjába tartozik. Ez a nedv mérgező, tehát nem szerencsés, ha ezt adjuk házikedvencünknek emésztésjavítás gyanánt.

A virág nem feltűnő, kis sárgás színű "izé" a hajtás végén, de a virágot körülvevő fellevelek annál színesebbek. A növény változatossága is a fellevél színében rejlik. Hála a szorgos kertészeknek, nem csak piros és bordó (bár ez hasonlít leginkább a mikulás ruhájára), hanem a sárgás árnyalatú fellevelek is díszíthetik a virágot.

Szépséges fellevelek

Hogyan gondozzuk, hogy túlélje a szezont?

A virágzási ciklusának köszönhetően a boltokban idényszerűen megjelenő növény. Az ajándékba kapott mikulásvirágot világos helyre tegyük és vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl. Kevés tápoldatot igényel. Ha itt az ideje az átültetésnek, B-típusú, tőzeges virágföldet válasszunk.

A mikulásvirág a szobában 3-4 hétig is díszíthet színes felleveleivel. De mi legyen vele ez után? Sok növényke itt bevégzi és csak igen nehezen lehet feltámasztani őket. Ha elvirágzott, akkor jöhet a teleltetés minimum 10 °C-on, mérsékelt öntözés mellett. Ekkor a növény ledobálja a leveleit is, amely teljesen természetes! Májusban újra kezdődhet a rendszeres öntözés, amint előtörnek az új hajtások. Júniusban célszerű a bokrosodás végett visszavágni. Nyáron tartsuk világos, napsütéses helyen, hiszen ez a titka a következő virágzásnak.

Rövidnappalos növény, vagyis a rövidülő nappalok éreztetik vele: itt az ideje a virágzásnak. Szeptemberben már elkezdődik a virágképződés és novemberre újra beszínesednek a fellevelek.

Ha korábban szeretnénk virágoztatni, akkor besegíthetünk neki: nappal tegyük be néhány órára a sötét szekrénybe.

Sokan vannak

Egy mikulásvirág nem mikulásvirág? Dugványozással felszaporíthatjuk állományunkat. Júniusban, amikor úgyis vissza kell vágni a növényt, a levágott hajtásokat gyökereztessük vízben, vagy dugjuk nedves homokba.

Károsítói a levéltetvek és a takácsatka lehet. Ilyenkor permetezzük Pirimorral (lehetőleg ne a lakás légterében). A kártevők száraz levegőjű lakásokban fordulnak elő, ezért rendszeresen spricceljük a növény leveleit vízzel.

Kinek van többszezonos mikulásvirága?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR