A hideg hónapok virágzó növényei: az erika és a csarab

A hideg hónapok virágzó növényei: az erika és a csarab

Meghálálja az évenkénti metszést.

Még akkor is virágoznak, amikor a többi növény a pincében didereg vagy már rég elszáradt. A hangafélék kevés ápolással is beérik, ráadásul örökzöld talajtakaróként is mutatósak.

hideg honapok erika csarab 02

A hanga- (vagy erika-) félék nemzetsége nagyon gazdag, a legtöbb faj Afrikából származik. Általában széles választékban megtaláljuk a hideg megérkeztével a különféle télálló, januárban virágzó fajtákat a kertészetekben. A két legfontosabb fajta az alpesi hanga (Erica carnea)  és az örökzöld hanga (Erica darleyensis). Ezek nagyon jól bírják a telet, virágaik decembertől akár áprilisig díszítenek.

hideg honapok erika csarab 03

Az alpesi hanga valamivel zömökebb, tömörebb, az örökzöld lazább megjelenésű. Különösen más növényekkel együtt, csoportosan elrendezve mutatnak jól. A virágszínük fehér, rózsaszín, lila lehet. Nem csak virágszínben, de a lombozat színében is változatosságot találunk: zöld, sárgás, narancsos, bronzos színezetű levelekkel rendelkező fajták is léteznek.

hideg honapok erika csarab 04

Az erikát és a csarabot gyakran összekeverik egymással. Utóbbi szintén az erikafélék közé tartozik, azonban a különbség egyszerűen megjegyezhető. Az erikának tűalakú levelei vannak, a csarabnak viszont pikkelyalakúak.

hideg honapok erika csarab 05

Ezek a növények legjobban a savanyú talajban érzik magukat, ezért ajánlatos speciális földbe ültetni őket. Az alpesi hanga a meszesebb talajban is megél. Fontos, hogy a közeg nedves és jó vízáteresztő képességű legyen. A növények jól fejlődnek teljes napsütésben, de félárnyékban is. Könnyen kombinálhatjuk őket más, őszi-téli szépségekkel. Az elszáradt virágokat mindig könnyedén eltávolíthatjuk, ha röviden végighúzzuk a kezünket a virágszáron.

hideg honapok erika csarab 06

A természetben a juhok fontos szerepet játszanak a hangafélék életében: legelik őket, így a tetejüket folyamatosan „vágják”, röviden tartják. A kertben ezt metszéssel érhetjük el. Az idős, fásodott részeknél történő visszavágás után már nem hoznak könnyen friss hajtásokat. Ezért is fontos a rendszeres, évenkénti metszés. A növényeket a virágzás után, márciusban vágjuk vissza. A télen virágzó hangáknál az áprilisi-májusi metszés az ideális. Rózsák metszéséhez használt ollóval egyszerűen és gyorsan formára vágható a növény. Rendszeres metszés mellett a növények jól tovább nőnek, a következő télen rengeteg virágot hoznak, egészségesen virítanak.

hideg honapok erika csarab 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR