Balkonkertészek álma: íme 5 nagyszerű növény az erkélyre

Balkonkertészek álma: íme 5 nagyszerű növény az erkélyre

Nem érdemes amiatt bánkódnunk, hogy kert híján vagyunk, a következő növények ugyanis ültetőedényben is szépen fejlődnek.

A dézsás növények gyönyörűen díszítenek, és azok számára is tökéletes választást jelentenek, akiknek nincs kertjük.

1. Angyaltrombita

A Dél-Amerikából származó növény látványos, akár 40 cm-es tölcsér alakú virágjai fehér, rózsaszín és narancs színben pompázik. Ha jól gondozzuk, egész nyáron, akár szeptember végéig is gyönyörködhetünk benne. Az angyaltrombita vízigényes, nyáron bőségesen öntözzük, ha kell, naponta kétszer is. Szükséges a tápoldat adagolása is. Ha a virágok leszáradnak, elnyíltak, csípjük le, ezzel serkentjük a további virágzásra. A mi éghajlatunkon a telet nem bírja ki a szabadban. Ilyenkor védett, félárnyékos, 8-14 fokos meleg helyre telepítsük be. Ekkor már óvatosan öntözzük, elég annyi vizet adni neki, hogy éppen ne száradjon ki. Minden része mérgező, fogyasztása hallucinációt, amnéziát okozhat.

Gombás fertőzések, hernyók, levéltetvek támadhatják meg.

dezsas novenyek erkelyre 01
Maja Dumat

2. Golgotavirág

A Dél-Amerikából származó golgotavirág hazánkban akár 70-80 méteresre is megnőhet. Nálunk csak tavasztól őszig lehet biztonságosan a szabadban. Növekedési időben megfelelő támasztékról, rácsról gondoskodjunk, ahová a növény fel tud futni. Inkább a félárnyékban érzi jól magát, a napot nem kedveli. Hetente egyszer tápoldatozzuk és folyamatosan öntözzük. Májustól szeptember végéig virágzik, különlegessége, hogy egyes fajai ehető gyümölcsöt is hoznak, melyet granadilla néven ismerünk. Télen világos helyen, minimális öntözés, 5-10 fokos hőmérséklet mellett gondoskodhatunk arról, hogy nyáron bőséges virágzattal örvendeztessen meg bennünket. Friss hajtásait megtámadhatja a levéltetű, illetve a fonálféreg fertőzés is.

dezsas novenyek erkelyre 02

3. Ólomvirág

Az Afrikából származó örökzöld növény júniustól szeptemberig is hozhatja a fehér vagy égszínkék virágait. Dézsában akár 2 méter magasra is megnőhet, télen pedig lakásban kell elhelyezni, ilyenkor kevés öntözést igényel. Ahhoz, hogy minél szebb és több virágot hozzon, virágzási időben hetente tápoldatozzuk, és az elszáradt virágokat feltétlenül csípjük le. Szereti a napfényt, a bőséges öntözést, bár a pangó vizet nem viseli el. Vihar esetén tegyük védett helyre, mert a szélre érzékeny. Fiatal hajtásait levéltetvek, támadhatják meg, védekezzünk ellenük.

dezsas novenyek erkelyre 03

4. Bugenvillea – Szirmok királynője

Más néven murvafürt, Brazíliából származik, papirusz vékonyságú murvalevelei lehetnek pirosak, fehérek, lilák vagy rózsaszínűek. A déli országokban megfelelő körülmények között akár fa nagyságúra is megnőhet, az erkélyen is végig lehet futtatni, bár az itthoninál melegebb télre van szüksége. Ha szeretnénk magunknak is ilyen növényt, akkor fedett helyről kell gondoskodnunk, ahol a hőmérséklet 8-10 fok és világosban töltheti a hideg napokat. Télen óvatosan öntözzük, mert a töve elrohadhat, huzatra, szélre érzékeny. Tőzeges, laza talajt kedveli, olyan helyre tegyük, ahol mindig éri a nap, így hozza gazdagon a virágait, mértékkel öntözzük. Kártevője a gyapjas tetű, védekezzünk ellene, akár konyhai mosogatószeres lemosással.

dezsas novenyek erkelyre 04

5. Leander – Mediterrán hercegnő

Nálunk az egyik legnépszerűbb dézsás növény. A mediterrán vidékeken látni lehet, hogy az utak mentén hatalmas leanderek vannak, nálunk nem nő nagyra, és mivel teleltetni kell, érdemes dézsában nevelni, vagy ősszel a földből kiásni és védett helyen kiteleltetni. Nincs szüksége nagy melegre, 2-5 fokon már jól érzi magát a téli helyén. Ilyenkor már óvatosan öntözzük. Tavasszal, ha már 10 fok a szabadban a hőmérséklet, kitehetjük, de ügyeljünk arra, hogy 3-4 hétig ne érje a tűző nap, szoktatni kell a kinti klímához. Később viszont fontos, hogy a lehető legtöbb napfényt kapja, mert így fejlődik a legjobban. Vízigényes, a nagy melegben naponta akár kétszer is öntözzük meg. A leander mérgező! Átültetéskor, metszés alkalmával húzzunk kesztyűt, hogy a nedve ne érintkezzen a bőrünkkel.

dezsas novenyek erkelyre 05
Maja Dumat

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR