Angyaltrombita átteleltetése: így lesz jövőre is virágzó, egészséges növényünk

Angyaltrombita átteleltetése: így lesz jövőre is virágzó, egészséges növényünk

Minél sötétebb, annál hidegebb.

Az angyaltrombita mutatós virágaival ez egyik legkedveltebb dézsás, cserepes növényünk. Ősszel, amikor megérkeznek a hidegek, sokan nem tudják, hogy miként és hol fogjanak hozzá a fagyérzékeny növény teleltetéséhez.

Felkészülés a télre

A Dél-Amerikából származó dísznövény télen lehullajtja leveleit. Már az enyhébb fagyoknál is károsodhat, ezért idejében be kell vinnünk a fagymentes teleltetőhelyére. Amennyiben nem cserépben, hanem a kertben kiültetve nő, néhány héttel a házba költözés előtt be kell cserepeznünk az egzotikus fásszárú növényt, és addig is óvni kell az esőtől, amíg bevisszük. Ilyenkor már keveset öntözzük, hogy a hajtások beérését elősegítsük.

A teleltetés előtt célszerű a növényt visszavágni, így kevesebb levelet hullat majd le. Nem feltétlenül szükséges a metszés, azonban helytakarékossági szempontból is javasolható. Ezt még viszonylag melegben kell elvégezni, mert így a vágási sebek is gyorsabban gyógyulnak.

angyaltrombita atteleltetese 02

Világos vagy sötét?

Az angyaltrombita ideális teleltetése világos helyen történik, például egy kevésbé fűtött télikertben, 10-15 °C-on. Ilyen körülmények között akár még tovább is virágozhat, intenzív illatot árasztva. Ha télen erős a napsütés, gyakran szellőztessünk, mivel a túl sok fény és meleg ahhoz vezethet, hogy a növény idő előtt kihajt. Ha a tél enyhe, a növényeket általában öntözni kell. Rendszeresen ellenőrizzük azt is, hogy nem jelentek-e meg kártevők, kórokozók. Márciustól melegebb helyre vihetjük a növényt.

Ugyanakkor lehetséges sötét szobában is átteleltetni (pl. pincében), akkor azonban lehetőség szerint állandóan 5 °C körül legyen a helyiség hőmérséklete. Alapszabály a teleltetésnél: minél sötétebb a helyiség, annál alacsonyabb legyen a hőmérséklet. Ilyen körülmények között az angyaltrombita szinte az összes levelét elveszíti, azonban tavasszal erősen kihajt majd. A fiatal növények gyengülhetnek a sötétben és a kártevők, kórokozók is hamarabb megtámadhatják őket. Sötét helyen csak annyit öntözzük, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Minden locsolás előtt végezzünk ujjpróbát: ha a közeget csak enyhén is nedvesnek érezzük, akkor még nincs szüksége újabb vízre. A tápoldatozás télen felesleges.

Március közepétől már világosabb, melegebb helyre vihetjük a növényt. Ilyenkor újra kihajt és korán virágozni kezd. Fűtetlen üvegház vagy fóliasátor például ideálisnak tűnik. Május végétől pedig, amikor már elmúltak az éjszakai fagyok, az angyaltrombita ismét kikerülhet a szabadba. Szoktassuk fokozatosan a napfényhez, meleghez.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR