5 tipp: milyen fát érdemes ültetni a kertbe?

5 tipp: milyen fát érdemes ültetni a kertbe?

Van néhány fafaj, aminek nem sok keresnivalója van a hobbikertben, néhány pedig kifejezetten kellemes társ lesz, amikor megnő. Mit válasszunk?

#1 Mennyi helyünk van?

Ha fát ültetünk, akkor hosszú távra tervezünk, a fa pedig e hosszú táv alatt növekedni fog. Képzeljük el a fát 5 év múlva, 10 év múlva, 20 év múlva! Ez nyilván optimista becslés, hiszen a fa nem biztos, hogy korlátlanul növekedhet, de azért az is benne van a pakliban, hogy szépen felcseperedik. Ha a 20 is megvolt, akkor az elképzelt fát képzeljük a kinézett helyére. Ha hozzáér valamihez, pl. a ház falához, másik fához, akkor nem hagytunk neki azon az oldalon elég helyet, tehát képzeletben tegyük arrébb. Így egy kis gondolkodással, mélázással a kertben szépen kiválaszthatjuk a megfelelő helyet az ültetendő fának.

Mekkorára fog nőni a fa? A gyümölcsfákból és dísznövényekből a kertészek nemesítettek kisebb termetű fajtákat, így ezekből választhatunk kompakt növekedésűt. Ugyanakkor ha tölgyfát, platánt vagy korai juhart ültetünk, akkor nem számíthatunk arra, hogy kordában tudjuk tartani a növekedését. Egy 20 éves fát nehéz 50 négyzetméternél kisebb területre szorítani.

#2 Nem veszélyes-e?

A fa levele, termése lehet mérgező a kertben játszó gyerekre, vagy akár a háziállatokra is. A növény lehet allergén, mint például a bálványfa, így az arra érzékenyeknek kellemetlen lenne az állandó jelenléte. Kellemetlen lehet az, ha egy fa büdös, mint például a páfrányfenyők nőivarú egyedei, amelyek avas szagú terméseket potyogtatnak.

Az sem jó, ha a fa sok sarjat hoz és ezért gyomosítja a környezetét, mint például az ecetfa vagy a zselnice. De tövises se legyen, mint az ezüstfa vagy a krisztustövis, hiszen ezek komoly sérüléseket okozhatnak.

Nagyon kedveltek viszont a faiskolákban kapható kompakt juharfák, amelyek sok parkot is díszítenek és a fajtáik sokféle színű és formájú levéllel örvendeztetik meg a kertbarátokat. A liliomfa, a nyírfa és a berkenyék szintén rendkívül kedveltek.

Szép kompakt koronát nevelhetünk a szivarfából vagy a kínai pagodafából.

ot tipp mlyen fat erdemes 02

#3 Van-e ehető gyümölcse, haszna?

A legtöbb kertész előnyben részesíti azokat a fákat, amelyek teremnek valamit. A termés mindig jól jön, mert ha még nem is fogy el otthon, akkor kiváló cserealapnak vagy ajándéknak szolgál. Kit ne lehetne levenni a lábáról egy tál cseresznyével?

A hobbikert.hu leginkább a gyümölcsfákat ajánlja, amelyek bőséggel kaphatók a faiskolákban. Akinek van egy kellemes gyerekkori emléke egy kedves gyümölcsről, felkerekedhet egy hétvégi napon és beszerezhet egy hasonlót a kertjébe. Ha esetleg lecsúszott a tavaszi ültetési szezonról, akkor válasszon inkább konténeres (cserepes, földlabdás) fácskát, mert azt akár nyáron is elültetheti, ha nem feledkezik meg a folyamatos öntözéséről. Jobb később, mint soha!

#4 Jól érzi-e magát majd nálunk a kertben?

Nemcsak saját magunkra kell gondolnunk, hanem a fákra is. A gyümölcsfák például nem érlelnek finom gyümölcsöt, ha árnyékba kerülnek. Ha ilyen helyen mégis gyümölcsöt szeretnénk, akkor meg kell szüntetnünk az árnyék forrását vagy más helyet kell választanunk.

Egyes fák nem viselik el a túl meszes vagy túl savas talajt. Szelíd gesztenyét nem ültethetünk meszes talajba, mert sosem lesz belőle szép fa - csak a savanyú kémhatású közeget viseli el. A savasabb talajok pedig nem kedveznek például a mandulának vagy őszibaracknak.

Arra is gondoljunk, hogy a fák gyökérzetének mérete majdnem akkora, mint a koronájuk. Ezért ha a korona elfér a kertben, akkor nézzük meg, hogy a gyökereknek is lesz-e majd helyük.

#5 Összefoglaló tanácsok

Ha úgy érzi valaki, hogy nincs elég hely, de nagyon vágyik egy új fára, akkor egy öreg, beteg fát is feláldozhat a kertjében. Vagy pedig válasszon egy nagyon-nagyon kis növésű fajtát, amely nem fog sínylődni a helyhiánytól. Azt is érdemes megnézni, hogy a szomszédok és a környéken lakók milyen fákat nevelnek sikeresen. Ha például két házzal arrébb, hasonló helyen él egy gyönyörű liliomfa, akkor valószínűleg a mi kertünkben is jól érzi majd magát.

Kapcsolódó írás:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR