8 természetes színező a húsvéti tojásokhoz

8 természetes színező a húsvéti tojásokhoz

Sárga, zöld, rózsaszín, lila, barna, vörös, narancs, kék: ezek a színek máris megvannak a konyhádban, csak elő kell őket venni.

Az üzletekben kapható tojásfestékek, élelmiszerfestékek többségével szép, élénk színű húsvéti tojásokat készíthetünk. Sokan azonban idegenkednek e színezékektől, amelyek gyakorta olyan erősek, hogy a főtt tojásfehérjét is megfestik.

Húsvéti tojásfestés házilag természetes anyagokból

A tojásokat főzhetjük a festő-lében is, de ha később szeretnénk megenni ezeket, akkor szerencsésebb tiszta vízben főzni, majd az elkészített festékben csupán színezni e húsvéti jelképeket. Főzés előtt mosogatószerrel tisztítsuk meg őket. Erre főként a zsírtalanítás miatt van szükség, így egyenletesebben veszi majd fel a színezéket.

A természetes festékek elkészítésének alapreceptje a következő: félliternyi vízhez adjunk 4 evőkanál ecetet, amelyben felfőzzük a színezőanyagokat. A forró színező oldatban is festhetjük a tojásokat, így a színek erősebbek lesznek. Étkezésre is használt tojások esetén szerencsésebb a még forró főtt tojást hideg színező-lébe helyezni, és akkor egy napig is ebben hagyva festeni. A színezett tojásokra, ha elég sűrű volt a festő-lé, és viszonylag vastagon fogta be a tojásokat, tűvel mintát is karcolhatunk. Végezetül étolajos törlőruhával fényesíthetjük ki a tojásokat. Erre a célra régen szalonnabőrt használtak.

Karcolt

Felsorolunk egy pár színt, és hogy ezeket a színeket milyen módon érhetjük el:

Sárga

Sárgára legegyszerűbben őrölt kurkumaporral festhetjük a tojásokat, amelyet az élelmiszerboltok többségében beszerezhetünk. Negyed óra elegendő a színező-lé főzésére, aztán mehetnek bele a tojások. Halványsárga szín érhető el a citrom héjával, vagy az almahéj, diólevél és savanyú káposzta levelének főzésével.

Zöld

Vágjunk apróra spenótot, petrezselyemlevelet vagy csalánlevelet, és főzzük fél órán át. A főtt tojásokat rakjuk bele, és áztassuk mindaddig, amíg a kívánt árnyalatot el nem érik.

Rózsaszín

Erős csipkebogyó tea készítésével készülnek a halvány rózsaszínű tojások.

Narancssárga

Fél liter víz és 8-10 evőkanál pirospaprika őrlemény keverékével készülhetnek a narancsszínű tojások. A festékanyagot 20-30 percig főzzük, mielőtt beletesszük a tojásokat.

Lila

A cékla leve kitűnő erre bármilyen formában (friss főtt cékla leve, savanyúságnak eltett cékla stb.) Másik módszer az előbbivel megegyezik, csak lilahagyma burokleveleit használjuk a művelethez.

Sötétbarna

Erősre főzött, majd lehűtött kávéban áztassuk a frissen főtt, még forró tojásokat. A dió termésének burka, az összepöndörödött száraz héjának a főzete is barna színű festék.

Vörösbarna

Vöröshagyma burokleveleit hántsuk le, és annyi vízben főzzük, amennyiben éppen ellepi. Fél óra főzés után már jól fest a hagyma-lé, ekkor tegyük hozzá a tojásokat. A világosbarnától a sötétvörösig változhat az árnyalat, az áztatási időtől függően.

Kék

Apróra vágott vöröskáposztát főzzünk fél órán át. Miután kihűlt a színező-lé, a főtt tojásokat helyezzük bele, és várjuk meg a kívánt árnyalat kialakulását.

(Aki már ezek után eldöntötte, hogy festőnövényeket fog termeszteni, itt beszerezheti néhányhoz a vetőmagot >>)

Mintás és ragasztózott tojás

Szép mintákat varázsolhatunk a tojásokra, ha mielőtt a festő-lébe tesszük őket, leveleket, virágokat rakunk rájuk, és harisnyába kötjük őket. A harisnya átengedi a festéket, de nem engedi elmozdulni a mintául szolgáló leveleket. Mintás tojásokat főként vöröshagyma lével készíthetünk, de mindenképpen erősen, és sötétre színező festékkel próbálkozzunk, különben a halvány színeknél nem érvényesül majd a minta. Bővebben a módszert itt mutattuk meg >>

Érdekes díszítési mód a ragasztás. Vékonyan bekenjük ragasztóval a főtt tojás héját, majd mákba, színes fűszerekbe, vagy gyöngyökbe forgatjuk a tojásokat. Nem mindennapi díszei lesznek az ünnepi asztalnak.

Húsvét

A zsírtalanított tojást 1 liter vízben, amihez 4 evőkanál sót adtunk, fél órán át főzzük, majd színezzük. Mintát tehetünk a tojásokra utólag is matricával, filctollal.

Ha viasszal főzés előtt mintát készítünk a tojásra, megfőzzük, festjük, majd a viaszt letöröljük, igen egyedi lesz a locsolkodónak adott tojás.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR