Karcolj meseszép húsvéti tojásokat

Karcolj meseszép húsvéti tojásokat

A természetes színezőkkel, például bodzával és hagymával festett tojások meseszép karcolási technikáját mutatjuk be. A fotókon nem tyúktojások, hanem kétszeres-háromszoros méretű libatojások láthatók!

Ezek az egyedi libatojások 2014. márciusában készültek. Gál-Berey Anikó minden tojást egyedi mintával készít. Ha valaki szeretne ilyen kézműves libatojást venni, felveheti a készítővel a kapcsolatot a következő e-mail címen: galberey.aniko@gmail.com (Dunakeszi)

Húsváti libatojások

Húsváti libatojások

Húsváti libatojások

Húsváti libatojások

Húsváti libatojások

Húsváti libatojások

Húsvéti tojásdíszítési technikák (festett és kifújt tojásokhoz):

Viaszos tojás: a legrégibb díszítési mód. Festés előtt a tojásokra viasszal rajzoljunk mintákat (vagy írjuk szavakat) és tegyük a festékbe. A tojás a festékben megkapja a kívánt színt ott, ahol a viasz a tojás héját nem takarja. Miután megszáradt, töröljük le (vagy olvasszuk le) a viaszt, és így kirajzolódik a ráírt minta.

Foltos tojás: tegyünk 2 tk étolajat a tojásfestékbe, így a festék nem ragad rá azokra a helyekre, ahol az olaj van, így egyedi mintázat képződik. Ez nagyon jó alapfestés további díszítéshez.

Leveles tojás: gyűjtsünk leveleket, amiket vízzel tapasszuk fel a tojásokra, majd a tojást szorosan burkoljuk be nejlonharisnyával. Helyezzük a tojásokat egy fazékba, és öntsük le a forró színezékkel. Hagyjuk a színezékben addig, amíg a tojások a kívánt színt átvették. Majd hideg vízzel öblítsük le a tojásokat, csomagoljuk ki, étolajjal fényesítsük. Ez remek és egyszerű dekoráció főtt tojásokhoz.

Márványozott tojás: a tojásokra cérnával kötözzünk hagymahéjat úgy, hogy az egész felületet beborítsa. Az így bebugyolált tojásokat öntsük le forró vízzel, vagy forraljuk fel hideg vízben 15 percig.

Karcolt tojás: tojásfestékkel vagy természetes színezékkel fessük be a tojásokat mély színűre. Egy tűvel karcoljunk rájuk mintákat. Ezt a módszert főtt tojáshoz alkalmazzuk.
Hímes tojás: ez a módszer a gyerekek kedvence. A színes tojásra akríl festékkel, vékony ecsettel fessünk különböző mintákat, majd lakkal rögzítsük.

Csillámos tojások: vagy csillámos ragasztóval rajzoljunk mintákat egy színes tojásra, vagy hobby ragasztóval fessük be a tojást, és forgassuk meg csillámokban.

Matricás tojás: kreatív matricákat ragasszunk festett tojásokra

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR