A bagolylepke lárvája: az a mocskos pajor

A bagolylepke lárvája: az a mocskos pajor

A veteményest károsító, nagy testű lepkék rendkívül falánkak és ha a levelekkel nem laknak jól, bekebelezik a szárakat és gyökereket is.

Bagolylepkék hernyói

Számos bagolylepke faj él hazánkban, közülük a vetési bagolylepke lárvája a mocskos pajor, neve rejtőzködő színére utal. Nappal elbújva, növények alatt él, jellegzetes összesodródó alakot vesz fel, ha hozzáér valami. Mindenevő, még a gyomokat is károsítja. Súlyos kártételét a gyökérnyak vagy répatest megrágásával, esetenként átrágásával okozza.

Megrágta a burgonyát

A bagolylepkék másik csoportjába tartozó fajok lárvái a növények leveleit, gyakran nedvdús termését, virágait fogyasztják. Az utóbbi évtized legsúlyosabb kártételeit a több nemzedékes gyapottok bagolylepke hernyói okozzák veteményesekben. Nagy testű és falánk hernyók, rágásnyomaik sok kártevőre utalnak, valójában csak 1-2 pusztító egyedről van szó.

Védekezés

Néhány növény esetében hatékony módszer a hernyók megkeresése, összegyűjtése. Forgalomban vannak szexferomon csapdák, jelzik a lepkék rajzását, annak alapján lehet a permetezés optimális idejét meghatározni.

Vetési bagolylepke

Csapdák segítségével a lepkék száma is csökkenthető A Dipel ES baktériumokat tartalmazó rovarölő szer hatékonyan írtja a bagolylepke lárvákat.

A kártételt minimalizálhatjuk, a szer ölő hatását fokozhatjuk, ha fiatal lárva korban kezeljük a növényeket. Centris, Cyperkill, K1, Kaiso garden, Karate, Runner és Strip kémiai rovarölő szerek engedélyezettek és hatékonyak ellenük

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR