Nyálas kérdés: mi legyen a csupasz csigával?

Nyálas kérdés: mi legyen a csupasz csigával?

Nem az a baj, hogy itt-ott fényes nyálcsíkot hagynak maguk után és a látványuktól a kezdő kertészeket elkapja a sikítófrász. Sokkal idegesítőbb, ha a családi ebédhez szánt saláta leveleit előkóstolják.

Meztelen vagy csupasz csigák

A több centiméteres méretet meghaladó házatlan vagy meztelen csigák mindenevők: minden zöld növényi részt megrágnak, de előnyben részesítik a zsenge szövetű leveleket. Gyorsan és hatékonyan, nagy mennyiséget fogyasztanak, elsősorban szürkületben és éjszaka mozognak. Nappal levelek, cserepek, kertben elhagyott tárgyak alatt húzódnak meg, ahol sötét van, és nedves körülményeket találnak. Talajban telelnek. A csigák csak nedves körülmények között érzik jól magukat, és ott szaporodnak. A védekezésnél is ezt az alapelvet kell figyelembe venni.

Síkos

Védekezés

Talaj felszínének gyakori lazítása segíti a talaj felszáradását, ami nem kedvez a csigáknak. Esti öntözéssel a növények sokáig, gyakran reggelig vizesek maradnak, így biztosítják a csigák kedvező életterét, ezért nem javasolt a késő délutáni öntözés. Kedvelik az érett gyümölcsöket, a kifacsart narancs-, citromhéjat, kihelyezésükkel sokat össze lehet csalogatni. A talaj felszínével egyező szintbe süllyesztett sörcsapda is hatásos összegyűjtésükre. Alkonyatkor vagy hajnalban végzett gyűjtéssel, amikor az állatok aktívak és észrevehetőek, hatékonyan lehet egyedszámukat csökkenteni.

A répát is szereti

A védendő növények köré csíkban kiszórt szárított mészpor a rajtuk átmászó csigák pusztulását okozza, hatásos módszer. Növényvédő szerek közül valamennyi metaldehid hatóanyagú készítmény hat a csigák ellen (Bio plantella arion, Carakol 6, Detia Degesh Schneckenkorn, Glanzit): kijuttatásukat a mészporhoz hasonlóan kell elvégezni, a szer növényhez nem érhet. Eső után a kezelést meg kell ismételni.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR