Szemtelen poloska vándorolt a konyhakertbe

Szemtelen poloska vándorolt a konyhakertbe

A vándorpoloska egyre több házikertben szaporodik fel olyan mértékben, hogy szívogatásával tönkreteszi a konyhakerteket. Ha menteni szeretnénk a paradicsomtermést, akkor védekeznünk kell.

A Nezara viridula lárvái apró feketés rovarok, amelyek legszívesebben a zöld és a frissen érő paradicsombogyókon tartózkodnak. Már azért sem mennek messzebb, mert az érő zöldségek nedveivel táplálkoznak. A vándorpoloska kifejlett példánya egyébként szép zöld és nem mellesleg poloskaszagú, büdös (dög).

Felnőtt

Egy tavalyi lapban olvastam elkeseredett gazdákat és az őket vigasztaló növényvédőst nyilatkozni:
Nemcsak a paradicsomon, számos más növényfajon is jelen vannak a különböző fejlődési alakjai (leggyakrabban lárvák). A vándorpoloska rendkívül polifág, soktápnövényű faj, mely a takarmány-, dísz- és zöldségnövények egész sorát károsítja. Világszerte a legnagyobb károkat paradicsomon, gyapoton, szóján, gabonaféléken, babon és a lóbabon okozza."

Ha valaki a kártétel alapján szeretné beazonosítani, akkor a következő idézetet kínálom:
Kártételük nyomán a pontszerű szívásnyom körül gyakran kifehéredő, kör alakú foltok láthatók. Akkor vonulnak a paradicsomra, amikor a termések már érőfélben vannak. Táplálkozásuk következménye, hogy a terméseken besüllyedő, fakó foltok alakulnak ki a szúrás helye körül, ami a paradicsom minőségét és piaci értékét rontja."

Ezt már nem lehet megenni

A címerespoloskák közé tartozó vándorpoloska rendkívül gyorsan szaporodik, lárvái 4 nap alatt kikelnek és táplálkozni kezdenek. Fürkészlégy és fürkészdarázs ragadozókat vetnek be állítólag ellene a nyugati országokban, de itthon sajnos ilyen ajánlatot senkitől sem kaptunk. Amúgy nagyon nehéz védekezni ellene vegyszerekkel, mert pont az érésben kéne permetezni.

Úgy gondoltam, hogy 3-7 nap paradicsommentes időszakot megér még így augusztus végén a szeptemberi és októberi paradicsomtermésem, úgyhogy én vettem egy zacskó Karate nevű Syngenta növényvédőszert a Bauhaus kertészeti osztályán. A legkisebb kiszerelés 10 literhez való, ez nekem bőven sok volt, úgyhogy a két szomszédnak adtam a két harmadát. Az egész tasak kb. 250 Ft volt, jól oldódó, enyhén habosodó por volt benne, akár csak a szárított élesztő. Másfél literes permetezőm van, az a kis pumpálós spriccelős típus. Még sosem használtam, most felavattam. Nagyszerűen sikerült!

Szép, de káros

A poloskák másnapra elpusztultak. Az is lehet, hogy csak elvándoroltak, de ezt nem tartom valószínűnek :) Egy hétig nem eszünk paradicsomot, de kibírjuk (előtte minden enyhén narancssárgát is leszedtünk, hogy ne vesszen kárba). Azóta nagy a rend a kertben, és ugyan ezt a sikertörténetet hallom Szabolcstól, a sashalmi kertészkedőtől is, aki szintén így küzdött meg a vándorpoloskával.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR