Konfliktus a konyhakertben: ne szívjon a levéltetű!

Konfliktus a konyhakertben: ne szívjon a levéltetű!

Egy-két melegebb tavaszi nap, egy kis eső és máris elkezdhetjük árgus szemekkel vizsgálni a levelek fonákját. Amint megjelennek az első levéltetű-telepek, azonnal csapjunk le rájuk!

Milyen kárt okoznak a levéltetvek?

Apró, puhatestű szúró-szívó szájszervű rovarok, melyek tavaszi megjelenésüktől őszig folyamatosan károsítják, szívogatják a növények zöld leveleit. A levelek torzulnak, deformálódnak. Minden növényfajnál a hajtások végén a legfiatalabb, a legzsengébb leveleket részesítik előnyben. Gyors felszaporodásuk után nagy egyedszámú telepekben élnek általában a levelek hátoldalán. Rendkívül szapora állatok, évente sok levéltetű nemzedék fejlődik ki, terjedésüket szárnyas egyedeik is segítik.

Babon

Vírusok terjesztése miatt szerepük jelentős, kémiai védekezés ellenük az állomány védelmének érdekében szükséges. A levéltetveket erősen vonzza a sárga szín, e tulajdonságukon alapszik a sárga színű ragacsos színcsapdák működése. Színcsapdákkal a levéltetvek megjelenése, jelenléte folyamatosan ellenőrizhető, és egyedszámuk a csapdákkal gyéríthető.

Védekezés

Tavaszi megjelenésüket javasolt folyamatosan ellenőrizni, ebben az időszakban hatékony a levéltetű telepek megsemmisítése. Gyakran elég csak egy-egy fertőzött levél vagy hajtás lecsípése, vagy a levéltetű telepek erős vízsugárral való lemosása.

Itt már szárnyas egyedek is vannak

Katicát is bevethetünk:

A biológiai hatóanyagú Naturalis-L és a neem dió kivonatát tartalmazó Neemazal-T/S rovarölő szerek kíméletesen, de hatékonyan irtják a levéltetveket. Káliszappan hatóanyagú Biosect, Biosol, napraforgó olaj hatóanyagú Biola-Agro, a paraffinolaj tartalmú Vektafid A is alkalmazható levéltetvek ellen.

A hagyományos rovarölő szerek közül szelektív levéltetűirtó szerek a Pirimor és a Teppeki. Egyéb rovarok és levéltetvek ellen is hatékonyak a következők: Decis, Centris, Cyperkill, Karate, Kaiso garden, Actara, Mospilan.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR