Takácsatkák és poloskák a kertben: újabb szívás?

Takácsatkák és poloskák a kertben: újabb szívás?

Amint indul a melegebb nyár és szárazabb az idő, a levéltetveket felváltják a takácsatkák és a poloskák. Mindkét kártevő a leveleken szívogat. Megmondjuk, hogyan állítsd meg a kártételt!

A takácsatkák a fonákon szövögetnek

Apró, szabad szemmel alig látható pókszerű állatok, a levelek hátoldalán élnek, szívogatják a leveleket. Kártétel következtében a levelek elszáradnak. Finom pókhálószerű szövedéket képeznek, abban élnek.

Hálót sző

Száraz meleg körülményeket kedvelik, júniusban lehet számítani felszaporodásukra. Déli fekvésű teraszok, erkélyek, növényágyások tipikus kártevője.

Védekezés

A Naturalis-L bioinszekticid hatásos az atkák ellen is. Atkák ellen csak speciális rovarölő szerekhatnak: Floramite, Nissorun, Sanmite. A lisztharmat gombák ellen használatos elemi kén tartalmú gombaölő szerek kifejezett atkagyérítő hatással is rendelkeznek. A permetezés csak akkor éri el kedvező hatását, ha a levelek hátoldalát is kezelik, ahol a kártevők tartózkodnak.

A poloska szemérmetlenebb

Zöldségfélék fiatal, csúcsi levelein szívogatnak a poloskák kifejlett egyedei és lárvái. Károsításuk következtében a levelek torzulnak, szívogatás helye elhal. Különösen az öntözött, laza szövetű növényeket kedvelik.

Zöld poloska

Védekezés

Kis területen hatásos lehet a poloskák rendszeres összegyűjtése és megsemmisítése. Tömeges felszaporodásuk esetén a piretroid hatóanyagú Decis, Kaiso garden vagy Karate rovarölő szerekkel védekezhetünk.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR