A birkagyapjú kiváló, értékes trágya a kertben

A birkagyapjú kiváló, értékes trágya a kertben

Pelletként is kapható.

Ki gondolná, hogy a juhok bundájából nem csak pulóvereket lehet kötni, de akár trágyázásra is használható? Kevéssé ismert, de a juhgyapjú értékes, megújuló trágya lehet, ami hazai forrásból beszerezhető.

A gyapjú mindenekelőtt keratint tartalmaz, ez a fehérje alkotja a hajunkat is. Alapvetően a gyapjú hasonló összetételű, mint a szaruforgács, és a növényeket szerves, természetes, lassan felszabaduló trágyaként látja el pl. nitrogénnel, káliummal, kénnel, magnéziummal, valamint kis mennyiségben foszforral. A pH-értéke 7 és 8 közé esik, semleges vagy enyhén lúgos tartományban. A keratin a talajban az idők során lebomlik. Az időjárástól függően legalább egy évig tart, mire a gyapjú átalakul, azaz a növények számára felvehetővé válik. ezért túltrágyázni a gyapjúval nem lehetséges.

Emellett a birkagyapjú kitűnő víztároló is. Miután a talajban élő lények lebontották a vízlepergető gyapjúzsírt (lanolint), a gyapjú szivacsszerűen fel tudja venni a vizet, majd lassan visszaengedi a talajba. Ez nem csak a növények jobb vízellátásához vezet, de a talajt is lazább szerkezetűvé teszi.

birkagyapju ertekes tragya 02

A birkagyapjú hasznossága nem újkeletű felismerés, a parasztok már évszázadok óta ismerik a talajba ásásának előnyeit. A gyapjútrágyát ajánlott évelők, fásszárúak, bogyósgyümölcsű bokrok, zöldségek köré juttatni A cserepes és szobanövények is profitálhatnak belőle. A legjobban a nagy tápanyagigényű paradicsom és krumpli hasznosíthatja. Kivételt képeznek a savanyú talajt igényelő növények ( pl rododendron, áfonya).

A gyapjút közvetlenül a birka nyírása után hasznosíthatjuk a kertben. Nem kell előtte megmosnunk vagy más módon előkészítenünk. Egyszerűen tépkedjük szét kézzel, majd az ültetésnél a gödörbe szórjunk belőle. Az is megoldás, ha a növény töve köré szórjuk, némi földdel fedjük, majd jól belocsoljuk.

Létezik gyapjúpellet is, amely granulátum formájában, könnyebben adagolható. A pelletet vagy az ültetőgödörbe szórjuk, vagy a növény körül oszlassuk szét és enyhén dolgozzuk be a talajba. Ez a granulátum sokszor foszfáttal vagy más tápanyagokkal gazdagítva kerül forgalomba.

A juhtenyésztők gyakran kidobják a gyapjú egy részét, mert piszkos vagy nem megfelelő minőségű. A kertben azonban trágyázási célra kitűnő! Érdemes a környéken szétnézni, hogy hol juthatunk ilyen felesleges gyapjúhoz. Emellett kertészeti árudákban és online is be tudunk szerezni kiváló juhgyapjú pelletet.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR