Kávézacc a kertben: 7 ötlet a felhasználásához

Kávézacc a kertben: 7 ötlet a felhasználásához

Az uborkát segíti, a darazsakat elűzi.

A kávézacc legtöbbször a szemeteskukában landol, naponta akár többször is. A már lefőtt kávé után visszamaradó anyag értékes, ezért érdemes a növényeink körül felhasználni! Gyűjtsük össze egy tartóban, hiszen rengeteg tápanyagot tartalmaz. Gazdag nitrogénben, káliumban, antioxidánsokban, tanninsavakban. A kertben sokoldalúan felhasználható, ennek előfeltétele, hogy mindig jól kihűlt és száraz formában vigyük ki!

Ennyi mindenre használható a kertben:

Mint biológiai szupertrágya

Ideális trágya lehet különösen azoknál a növényeknél, amelyek enyhén savanyú talajt igényelnek, például a hortenzia. De a veteményesben is felhasználhatjuk: az uborka, a paradicsom, a cukkini kedvelik a koffeint. A kávézaccban lévő nitrogén gondoskodik arról, hogy a levelek megfelelően növekedjenek, a foszfor serkenti a virágképződést, és termésérést, a kálium pedig a sejtszerkezetért és a növény stabilitásáért felel. Csak a palánták azok, amelyek nem jól tolerálják a koffeint.

kavezacc kertben het otlet 02

Védelem a csigák ellen

A zöldségekkel ellentétben a csigák nem kedvelik a koffeint. A kávézacc ezért remekül bevethető gátként, ha egyszerűen elszórjuk az ágyás körül. Azonban nem minden fajnál hatásos, de salátát csemegéző csigáknál mindenképp érdemes kipróbálni.

kavezacc kertben het otlet 03

Elriasztja a darazsakat

Ezt a módszert csak a szabadban szabad alkalmazni: amikor a kávézacc már jól kiszáradt, gyújtsuk meg egy tűzálló tálkában és hagyjuk, hogy füstölögjön. Az illat miatt a darazsak és a szúnyogok is elkerülik az asztalt.

Megállítja a macskákat

Senki sem szeretné a macska „nyomait” látni a homokozóban vagy a pincelejáratnál: ami a legtöbb csigánál bevethető, az a macskánál is hatásos. Szórjuk szét a homokozó körül a zaccot, hogy távol tartsuk a cicusokat.

kavezacc kertben het otlet 04

Javítja a komposztot, a virágföldet és az öntözővizet

Ami jó a növényeknek, az a komposzton is segít: a kávézacc a komposztnak nagyon jót tesz, segíti a rothadást és a giliszták is kedvelik a kávémaradékot.
A virágföldhöz is érdemes egy adag kávézaccot kevernünk, de ne túl sokat, mert akkor penészedhet a talaj!

A lúgos talajnál vagy a túl meszes öntözővíznél is bevethetjük, két kanál kávézaccot adva az öntözővízhez, semlegesíti a kémhatást és egyben trágyázza is a talajt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR