Hogyan használjunk istállótrágyát a kertben?

Hogyan használjunk istállótrágyát a kertben?

Van néhány fontos szabály, amelyet érdemes betartani, mert ezzel a kerti növényeket és a saját egészségünket is biztonságban tudhatjuk. Ezek után bátran használhatunk istállótrágyát, ami az egyik legjobb természetes tápanyagforrás a növények számára.

Trágyagyűjtés

Érett legyen

Ha a talaj szervesanyag-tartalma teljesen kimerült, dolgozzunk a talajba érett istállótrágyát. A trágya nem csupán az állatok ürüléke, a térfogat nagyobbik része alom (szalma, fűrészpor stb., amelyen az állatok állnak). Nagyon fontos a trágya érettsége, azaz a lebomlási folyamat előrehaladottsága, amelyben a káros mikroorganizmusok elpusztulnak.

Ne érintkezzen a nyersen fogyasztandó növénnyel

Még az érett trágyát se használjuk a számunkra hasznos termésüket a talajban hozó haszonnövényeknél, ezek csak egy év múlva kerüljenek a trágyázott földbe. A burgonya határeset, mert meghámozzuk, megfőzzük, de a retek vagy a nyersen is fogyasztott sárgarépa nem érintkezhet trágyával.

Ha ezeknél a növényeknél is trágyázásra van szükség, akkor steril (hőkezelt) szerves trágyát vásároljunk, mely természetes anyagokból készült. A legtöbb kertészetben, ahol trágyát árusítanak, tanácsot is kaphatunk, hogy a talajunkhoz melyik trágya illik.

Nagyüzemben

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR