A kukacos cseresznye legye

A kukacos cseresznye legye

A kukac valójában nyű, amely a cseresznyelégy lárvája. Lehet ellene vegyszerrel és vegyszer nélkül is védekezni a házikertben.

Cseresznyelégy

Elsősorban a cseresznyét, azok közül is az édes és kései érésű fajtákat, valamint a meggyet fertőzi. A csíkos szárnyú légy tojásait egyesével helyezi el a zsendülő termésbe.

Már benne van

Hamarosan kifejlődik belőle a lábatlan lárva a nyű, mely több hetes táplálkozás után kimászik a gyümölcsből, lehullik, a talajban bábozódik. A peterakás helyén gyakran barna színű romlás, rothadás indul el a gyümölcsön, melyet a Monilia gomba okoz. A rothadást mindig a kártevő sebzése idézi elő.

Védekezés

Lárvák számát csökkenthetjük, ha a lehullott fertőzött cseresznyéket naponta folyamatosan összegyűjtjük, megakadályozva azok talajba húzódását. Ismert védekezési módszer, hogy a fa koronája alatti talajt befedik fóliával a termés érése idején, Így előzik meg áttelelésüket. Jelentősen csökkenteni lehet számukat sárga színű ragacsos színcsapdák 2 méterenkénti felhelyezésével a koronába.

Cseresznyelégy ellen színcsapda

A fogott légyszám azt is jelzi, hogy mikor indult meg a rajzásuk, amely gyakran több hétig is elhúzódik. Sikeres eredményeket értek el a Neemazal és Naturalis készítményekkel, ha 5-6 naponta permetezték a fákat. Kémiai védelemre a Decis, a Karate, a Kaiso garden, az Actara és a Mospilan rovarölő szerek engedélyezettek.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR