Mikor lesz kukacos a cseresznye? Talán éppen most!

Mikor lesz kukacos a cseresznye? Talán éppen most!

Rajzik a cseresznyelégy, az apró rovar, amely a cseresznye kukacosságát okozza. A videóból megtudhatjuk, hogy mit kell tennünk, ha meg szeretnénk védeni a cseresznye és meggy gyümölcsét a kellemetlen nyüvektől.

Az enyhe tél kedvezett a cseresznyelégy áttelelésének és a tojásrakó nőstények már elkezdték lerakni a tojásaikat a cseresznye borsó nagyságú gyümölcskezdeményeire. A veszélyt fokozza, hogy a légy a meggyet is károsítja, különösen a korai fajtákat.

Sárga lap

Vegyszeres védekezés: Karate, Decis, Chinetrin, Fendona növényvédő-szerekkel

Sárga lapok

Néhány sárga lap alkalmas arra, hogy a rajzás mértékét és időpontját megállapíthassuk (ekkor kell majd permeteznünk). Ha sok sárga lapot rakunk ki, akkor az képes a cseresznyelégy gyérítésére (házikerti körülmények között).

Sárgalap

Ehhez viszont már 10-15 sárga lapra van szükségünk egy-egy termő fán. A lapot úgy helyezzük ki, hogy a levelek ne takarják! A koronában egyenletesen osszuk el a lapokat. A megtelt lapokat, amelyekre a rovarok ráragadtak, legjobb, ha elégetjük. A ragacsos lapok hatékonyságát – ha jó minőségű lapról van szó – nem csökkenti sem a napsütés, sem az eső.

További trükkök és praktikák a cseresznyelégy ellen >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR