Most lógassuk ki a sárga ragacsos lapokat, ha megelőznénk a cseresznyelégy kártevését

Most lógassuk ki a sárga ragacsos lapokat, ha megelőznénk a cseresznyelégy kártevését

Csalafinta csapda.

A kertbarátok körében jól ismert a cseresznyelégy, pontosabban annak a lárvája, amitől „kukacos” lesz a cseresznye. A finom gyümölcsöt élvezhetetlenné tevő, mindössze 5 mm nagy európai cseresznyelégy (Rhagoletis cerasi)  nőstényei május közepétől június elejéig rakják a petéiket a kis gyümölcskezdeményekbe, miután megszúrták azokat. A kikelő lárvák vég nélkül rágják az érni kezdő gyümölcshúst. Egy idő után a hús körülöttük lágy és bűzös lesz. Amennyiben nem szeretnénk, hogy ez a következő évben is így legyen, és helyettünk a kártevő örüljön a gyümölcsnek, időben kell cselekednünk.

A védekezés ismert módja a sárga táblák, lapok kifüggesztése, ezzel nem szabad késlekednünk. Ezeket a ragasztóval bevont táblákat a cseresznyefa koronájának napos része köré kell akasztanunk, mielőtt még a gyümölcsök sárgulni kezdenek. A ragacsos lapokat gazdaboltokban, kertészeti árudákban tudjuk beszerezni. A fa nagyságától függően 2-10 táblára lehet szükségünk.

A megtévesztés egyszerűnek tűnik, mégis működik: ahelyett, hogy a sárga gyümölcsre repülne a légy, a sárga lapon landol, amibe természetesen beleragad. Amint a cseresznye megérik, szedjük le a lapokat, hogy ne ragadjanak bele egyéb, hasznos rovarok.

Ez a biológiai védekezési módszer nem garantálja a teljesen kukacmentes cseresznyét, viszont kemikália nélkül hozzájárul a fertőzés csökkentéséhez.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?