A legkönnyebben nevelhető szobanövények

A legkönnyebben nevelhető szobanövények

Áttekintést adunk a lakásban legkönnyebben nevelhető szobanövényekről, hogy mindenki megtalálhassa a saját otthonába megfelelőt.

A roppant sokféle szobanövény ismertetésére itt és most nincs lehetőség; annál kevésbé, mert a megnövekedett idegenforgalom és a globalizálódott kereskedelem jóvoltából minden évben új, eddig nem ismert szobanövények kerülnek kereskedelmi forgalomba. Erre a legjobb példát a Zamioculcas zamiifolia (kereskedelmi nevén zi-zi pálma, vagy zámia) szolgáltatja, amely könnyű szaporíthatóságának és edzettségének, valamint igénytelenségének köszönhetően manapság már szinte minden irodában felbukkan, de a lakásokban is indokoltan keres magának helyet.

A legismertebb szobanövényeket a következő csoportokba rendezhetjük:

A levélzetükkel díszítő növények között igen kedveltek a páfrányok, amelyek a hűvösebb, de párásabb helyiségekben (például a fürdőszoba ablakában) érzik jól magukat. Folyamatosan fűtött szobába való az anyósnyelv (Sansevieria) és a törpebors (Peperomia). Igénytelensége és gyors, könnyű szaporíthatósága miatt közkedvelt a csokorinda (Chlorophytum), a kis fényigénye miatt pedig a kukoricalevél (Aspidistra).

Különlegességek

Igen hálás szobanövények az orchideák és a broméliák, amelyek hosszú időn át virágoznak és ezért az utóbbi években igen népszerűekké lettek - annak ellenére, hogy kezelésük valamivel több hozzáértést és figyelmet igényel.

lepkeorchidea

Virágokkal örvendeztetők

A virágaikkal díszítő szobanövények sokaságából a tél végén virágzó, pompás klíviát emelem ki, amely tágasabb helyiségek díszítésére kiválóan alkalmas. Nagyon népszerű virágos szobanövény a mikulásvirág, a papucsvirág, a különböző begóniák, a mindig divatos ciklámen, a korallvirág, a hortenzia és a szerény (nagyon vidám, de rövid életű) kankalin.

Ablakban nevelhetők

Az ablakok megunhatatlan szépsége az afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha), amely a számára kedvező világos, de nem napsütéses helyen egész évben ontja a virágait. És nem szabad megfeledkezni a lakásban felnevelhető amarilliszről sem, amelynek hatalmas, változatos színű, tölcséres virágai télen is a tavaszt varázsolják az otthonunkba.

Afrikai ibolya

Futónövények a lakásban

Igen értékes díszei a lakásnak a kúszó- és futónövények, amelyekkel nagyobb falfelületeket tehetünk látványossá. Közülük a kúszókát (Cissus), a golgotavirágot (Passiflora), a kúszó filodendront és a nagyon gyorsan növekedő, terjedő szobai futókát (Scindapsus) ajánlom a figyelmükbe.

Extravagáns növények

A különlegességeket kedvelők szívesen foglkalkoznak a kaktuszok nevelésével, gyűjtésével és szaporításával. Mások a bonsaik (törpe fácskák) nevelésével, vagy a rovarfogó növények gondozásával aratnak sikereket.

Aki pedig nem igényli egyik szobanövényt sem, az vázában csinosan elhelyezett fenyő, tiszafa, boróka ágakkal, fagyönggyel, borostyánhajtással teheti vidámabbá a hosszú téli esték hangulatát.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR