A szilvafa betegségei: ismerjük meg a leggyakoribb kórokozókat

A szilvafa betegségei: ismerjük meg a leggyakoribb kórokozókat

Ha meg- és felismerjük a szilvafa leggyakoribb betegségeit, védekezni is tudunk ellenük!

A szilvafákat számos különböző betegség sújthatja. Ezek lehetnek a szél útján terjedő vírusok, baktériumok, illetve gombaspórákkal szaporodó kórok, amelyek a felcsapódó vízzel is terjedhetnek. A beteg fa termésérése lelassulhat vagy meg is állhat. Éppen ezért tanácsos a gyümölcstermő beteg fát a probléma felfedezése után mielőbb kezelnünk, hogy megőrizze általános jó kondícióját.

szilvafa korokozoi 02

A szilvafa gyakori betegségei

Fekete rák

A fekete rák a szilvafa olyan betegsége (az Apiosporina morbosa nevű gomba okozza), amely általában tavasszal jelenik meg egy bársonyos felületű, zöld színű csomóként. A csomó idővel feketére színeződik és megduzzad. Számos helyen megjelenhet a fa ágain, súlyos esetekben a fa törzsén is kialakulhat. A betegség kezelés nélkül fokozatosan súlyosbodik és akadályozhatja az étkezési minőségű gyümölcs beérését. A betegségről képet itt találsz.

Tafrinás gyümölcstorzulás vagy „bábaszilva”

A tafrinás gyümölcstorzulás nevű betegséggel érintett gyümölcs duzzadt, elszíneződött, üreges. A fertőzött üreges gyümölcsök szétrepedhetnek, továbbterjesztve ezzel a betegséget. Ha a betegség egyszer felüti a fejét a fán, minden évben visszatér. A gombaölő szerek segíthetnek, de a megelőzés a leghatékonyabb megoldás. A betegségről képet itt találsz.

Monília

A monília szintén olyan, a szilvafát sújtó betegség, amely a gyümölcsöket károsítja. A kertészek gyakran észre sem veszik a betegséget mindaddig, amíg a zöld és az érő gyümölcsökön a rothadást jelző foltok meg nem jelennnek. A betegség súlyosbodásával a gyümölcsök mumifikálódnak és a fához tapadnak. Ezeken tavasszal spórák fejlődnek. A betegségről képet itt találsz.

Szilvahimlő vagy sarka vírus

Ezt a vírusos betegséget rendszerint a levéltetvek terjesztik, de a betegséggel érintett gyümölcsfák (beleértve az őszibarackot és a cseresznyét) oltása során is terjedhet. A vírussal egyszer megfertőződött fa sajnos nem kezelhető; célszerű kivágni, eltávolítani a kertből, hogy megelőzhető legyen a közelben álló fák megfertőződése. A tünetek közé tartoznak a leveleken és a gyümölcsökön megjelenő elszíneződött gyűrűk. A levéltetvek irtása is sokat segíthet a megelőzésben.

Baktériumos levélfoltosság

A baktériumos levélfoltosság a fa lombját támadja meg, és gyakran sokáig észrevétlen marad a levelek fonákán. A hosszan tartó fertőzés eredményeképpen a szilvafa levelei tovább károsodnak: lyukacsossá válnak, a lyukakat pedig a fertőzésre utaló, vörös színű gyűrű veszi kürül. A betegségről képet itt találsz.

A kiskerttulajdonosok különböző módszerekkel védekezhetnek a szilvafa betegségei ellen. Az ellenálló, rezisztens fajták szakszerű elültetése eleve lehetőséget ad a szilvafa betegségeinek a megelőzésére. Ha új gyümölcsöst telepítünk, tájékozódjunk előre, mely fajták számára felelnek meg legjobban a kiszemelt terület adottságai. Ne ültessünk fiatal, új szilvafát idősebb, beteg fa közelébe. A beteg korona helyes metszése nagyban segíthet féken tartani a betegségeket.

szilvafa korokozoi 03

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR