Csapadékos tavaszokon.
A szilvának is létezik tafrinás betegsége, mégpedig a szilva tafrinás gyümölcstorzulása, más néven bábaszilva (Taphrina pruni). Az áttelelő gomba a virágzás előtt és után fertőzi a magkezdeményeket. Fertőzés esetén a növekedésnek induló gyümölcsök megnyúlnak, 4-7 cm hosszúakká, laposakká, gyakran megggörbültekké válnak. A beteg szilvák fehéres színűek, sokszor hamvas bevonattal. Végül összezsugorodnak és lehullanak.
A gomba kora tavasszal fertőz, a szilvavirágok nyílásától a fiatal terméskezdemények fejlődéséig. A csapadékos, nedves idő elősegíti a gomba terjedését, a levegő melegedésével szorul vissza a kórokozó.
A megelőzés fontos, ezért a lehullott gyümölcsöket mindig szedjük össze és semmisítsük meg őket a jövő évi fertőzés elkerülése érdekében!