A szomjas cserepes elmaradt bosszúja

A szomjas cserepes elmaradt bosszúja

Vannak olyan jókedélyű szobanövények, amelyek elszármazva a Szahara és Namíbia csodálatos vidékéről, itthon még akkor is jól érzik magukat a szobában, ha a kertész totál elfelejtette megöntözni őket az elmúlt hónapban.

Szereted a szobanövényeket, de gyakran elfelejted megöntözni őket? Ha ez a helyzet, itt egy kis összeállítás azokról a nagyszerű növényekről, amelyek nagylelkűen elnézik nekünk a szórakozottságunkat. Cikksorozatunk második része.

Korallvirág

A korallvirágot (Kalanchoe blossfeldiana, lásd fent) gyakran rövid életű ajándéknövényként árusítják, mivel meglehetősen nehéz elérni, hogy elvirágzás után újra virágot hozzon. Attraktív megjelenésű növény, csipkézett szélű, sötétzöld levelekkel. Élénkszínű (fehér, rózsaszín, piros, sárga vagy narancssárga), apró, vidám virágai tömött csoportokban nyílnak. Legfeljebb 30 cm magasra nő, az erős napfényt kedveli. Hogyan bírjuk virágzásra? >>

Anyósnyelv

Az anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) vastag levelei kardpengékre emlékeztetnek. A levelek színe lehet egyszínű zöld vagy az ezüst, fehér vagy krémszín különböző árnyalataival mintázott.  Erősen vertikális megjelenése tökéletessé teszi a modern otthonok dekorálására. 100-120 cm magasra is megnőhet, gyenge fényviszonyok mellett és erős fényben egyaránt jól érzi magát. Ilyen a virága >>

Anyósnyelv

Fügekaktusz

A fügekaktusz (Opuntia spp.) jó választás, mivel nincsenek szúrós tövisei. Vannak viszont szőrös tövispárnái, amelyek irritálhatják a bőrt. Kedvező fényviszonyok között a tavaszi hónapokban citromsárga virágokat hoz. Fényigénye nagy, kb. 30 cm magasra nő.

Fügekaktusz

Kukoricalevél

A liliomfélék családjába tartozó kukoricalevél (Aspidistra elatior) szinte elpusztíthatatlan, jól tolerálja a gyenge fényviszonyokat, az alacsony páratartalmat és a kevés vizet. Nyeles levelei sötétzöldek, de léteznek tarka levelű változatai is. Legfeljebb 60 cm magasra nő gyenge vagy közepes fénnyel megvilágított helyiségben.

Kukoricalevél

Gasztéria

A gasztéria (Gasteria bicolor) nagyszerű szobanövény, szürkészöld levelei érdes felületűek. Ha elég fény éri, fürtökben, hosszú tőkocsányok végén nyíló rózsaszínes-piros virágait tavasszal hozza. Jól tolerálja az akár hetekig tartó vízhiányt is a hűvös, sötét téli hónapokban. 1 méter magasra nőhet, fényigénye nagy.

Gasztéria

Agglegény pálma

Az agglegény pálma vagy zámia (Zamioculcas zamiifolia) első pillantásra művirágnak tűnhet, mivel vastag levelei annyira fényesek és szabályosak. Szerencsére csak kicsivel több gondozást igényel, mint mesterségesen előállított műanyag társai. Időnként öntözzük meg. Legfeljebb 1 m magasra nő és bár jobb szereti az erős fényt, a gyenge fényviszonyokat is tolerálja.

Zamioculcas

 

Csüngő kövirózsa

A Graptopetalum paraguayense (angolul ghost plant, azaz szellemnövény) vastag, húsos levelei ezüstösen lilás-kékes színben pompáznak. Ez a kedves kis pozsgás igen könnyen tartható és szaporítható szobanövény. Egyszerűen nyisszantsuk le az egyik hajtás végét és dugjuk le enyhén nyirkos ültetőközegbe. A növény kedveli a napos ablakpárkányt. Szára kb. 30 cm-esre nő meg.

Csüngő kövirózsa

Lantlevelű fikusz

A lantleveű fikusz (Ficus lyrata) mutatós fácskává fejlődik. A fikuszok közül talán a legkevésbé igényes. Levelei nagyok, fényesek, úgy hatnak, mintha lakkozva lennének. Tökéletes választás, ha vertikális színfolttal szeretnénk gazdagítani a szobát. Közepes és erős fényben érzi a legjobban magát, és idővel akár 4 méter magasra is nőhet, hacsak nem metsszük rendszeresen vissza.

Korábban: Szórakozott kertészek szórakoztató szobanövényei

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR