Most szaporítsuk a ribizlit a levágott hajtásokkal

Most szaporítsuk a ribizlit a levágott hajtásokkal

Szüret után.

Szeptember közepére a ribizli már általában leérett, ezért ez az időszak remek alkalmat ad a bokrok szellősebbé tételére és a növény szaporítására is.

A nagyon idős és göcsörtös hajtásokat a talajszint közelében vágjuk vissza, mivel ezek alig hoznak gyümölcsöt. Tegyük metszéssel szellősebbé a koronát, hogy a levegő és a fény könnyebben a közepébe jusson. Rövidítsük meg a túl hosszú, kevésbé stabil hajtásokat is.

ribizlit levagott hajtasokkal 02

Ne dobjuk el a levágott ágakat, mert ezekből új növényeket nevelhetünk! Azok a hajtások alkalmasak a célra, amelyek ebben az évben nőttek. A kiválasztott vesszők legyenek erőteljesek, daraboljuk őket kb. 6 rüggyel rendelkező, legalább 15 cm hosszú részekre.

ribizlit levagott hajtasokkal 03

A darabokról a leveleket és a hajtáscsúcsot távolítsuk el és metsszük a dugványt kb. fél cm-rel a rügy alatt. A felső rügy feletti vágást ferdén, az alsó alattit egyenesen végezzük, így nem keverjük össze, hogy melyik végen fognak nőni a gyökerek.

A dugványokat a megfelelő irányban állítsuk kb. 2/3-ukig humuszos, enyhén homokos földbe, egymástól 10-15 cm-es távolságra. Jól öntözzük be őket és azután is tartsuk nedvesen. A következő évben valószínűleg már az első gyümölcsöket is szüretelhetjük az új növénykékről.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR