Most szaporítsuk a ribizlit a levágott hajtásokkal

Most szaporítsuk a ribizlit a levágott hajtásokkal

Szüret után.

Szeptember közepére a ribizli már általában leérett, ezért ez az időszak remek alkalmat ad a bokrok szellősebbé tételére és a növény szaporítására is.

A nagyon idős és göcsörtös hajtásokat a talajszint közelében vágjuk vissza, mivel ezek alig hoznak gyümölcsöt. Tegyük metszéssel szellősebbé a koronát, hogy a levegő és a fény könnyebben a közepébe jusson. Rövidítsük meg a túl hosszú, kevésbé stabil hajtásokat is.

ribizlit levagott hajtasokkal 02

Ne dobjuk el a levágott ágakat, mert ezekből új növényeket nevelhetünk! Azok a hajtások alkalmasak a célra, amelyek ebben az évben nőttek. A kiválasztott vesszők legyenek erőteljesek, daraboljuk őket kb. 6 rüggyel rendelkező, legalább 15 cm hosszú részekre.

ribizlit levagott hajtasokkal 03

A darabokról a leveleket és a hajtáscsúcsot távolítsuk el és metsszük a dugványt kb. fél cm-rel a rügy alatt. A felső rügy feletti vágást ferdén, az alsó alattit egyenesen végezzük, így nem keverjük össze, hogy melyik végen fognak nőni a gyökerek.

A dugványokat a megfelelő irányban állítsuk kb. 2/3-ukig humuszos, enyhén homokos földbe, egymástól 10-15 cm-es távolságra. Jól öntözzük be őket és azután is tartsuk nedvesen. A következő évben valószínűleg már az első gyümölcsöket is szüretelhetjük az új növénykékről.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR