A tavasz hírnöke, a bájos hunyor

A tavasz hírnöke, a bájos hunyor

Már a hó alól is kivirágzik ez a növény.

A hunyor virágai nem várnak sokáig, néha már a hóban is megjelennek, fagypont alatt is képes virágozni. Melegebb éghajlaton örökzöld évelőként ismert, nagy, zöld, fogazott levelek és csészealj alakú, bólintó virágok jellemzik. A meglehetősen nagy, 5-8 cm-es virágai igen változatosak: lehetnek foltosak, színátmenetesek, teltek, fehérek, zöldesfehérek, rózsaszínek, sárgák, lilák.

hunyor 01

Jó árnyéki talajtakaró, kedveli a félárnyékos helyeket, szereti a nedvesebb talajokat. Tápdús, humuszos, üde talajra ültessük, lehetőleg tavasszal vagy ősszel. Fontos tudni, hogy a növény minden része mérgező, idegrendszerre és szívre ható mérgező alkaloidokat tartalmaz! Nehezen tűri az átültetést, szaporítható magvetéssel nyár közepén, de csak 3 év múlva lesz virágzóképes. A kereskedelemben többnyire hibridekkel találkozunk, ezek magoncai nem tartják az anyanövény tulajdonságait, sokfélék lesznek. Gyorsabb és biztosabb a tőosztás augusztusban.

hunyor 02

3 hunyor faj vadon is megtalálható hazánkban (a kisvirágú, a pirosló és az illatos), mindegyikük védett.

hunyor 03

A keleti hunyor (Helleborus orientalis) igen lassú növekedésű, magassága 35-45 cm, virága többnyire bordó. Számos hibrid is az ’orientalis’ nevet kapta, ezek változatos megjelenésűek lehetnek (van, amikor X hybridus névvel illetik őket).

hunyor 07

  • A ’Valerie’ krémsárga virágai bordó sziromszéllel szegélyezettek.
  • A ’Double Picotee’ gyönyörű, krémszínű dupla virágain is bordó a szirmok széle.
  • A ’John Hopkins’ fajta virágai egészen sötét lilás-bordók.
  • Különleges a ’Charlotte’ fajta virága is: púderrózsaszín, bordó pöttyözéssel.
  • A ’Ballard’s Black’ virága annyira mélylila, hogy már feketének tűnik.
  • A ’Citron’ fajta különlegességét a sárga virágok adják.

hunyor 05

A hibridek mellett a kertészetekben még találkozhatunk a fehér hunyorral is (Helleborus niger), ami karácsonyi rózsa néven is ismert, sokszor már decemberben hozza fehér virágait. A neve egyébként megtévesztő, a gyöktörzse az, ami fekete, innen kapta a ’niger’ elnevezést.

hunyor 06

Néha felbukkan a büdös hunyor (Helleborus foetidus) is, amelynek ’Wester Flisk’ nevű fajtája almazöld színű, a szirom szélén lilás-pirosan szegélyezett virágokat hoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR