Karácsonyi rózsa: szépséges téli virágözön a kertben vagy az erkélyen

Karácsonyi rózsa: szépséges téli virágözön a kertben vagy az erkélyen

Dacol a hideggel.

A fekete hunyor vagy karácsonyi rózsa tökéletes téli növény, amely a hideg, szürke napokon is megörvendeztet minket szépséges virágaival. Fajtától függően novemberben, decemberben vagy januárba hozza virágait. A neve megtévesztő, mert a kecses virágai nem feketék, hanem fehérek.

A kertben védett helyet igényel, a legjobb, ha egy fa alá ültetjük, meszes, jó vízáteresztő képességű talajba. Nyáron a terület legyen árnyékos. Úgy válasszuk a helyét, hogy később ne kelljen kiásnunk a hunyort, mert sekélyen gyökerezik, a mozgatást nem jól tolerálja. Télen meghálálja a takarást komposzttal, avarral vagy mulccsal.

karacsonyi rozsa teli viragozon 02

Akinek kicsi a kertje, vagy jobban szeretne rálátni a virágra, akár a balkonon, teraszon is nevelgetheti egy cserépben. Ehhez érdemes a kisebb növésű ’Praecox’ fajtát választanunk, ami mindössze 20 cm magasra nő és már novembertől hozza virágait.

karacsonyi rozsa teli viragozon 03

Noha a hunyor jól bírja a hideget, a kemény fagyok ellen érdemes védeni a gyökeit. Ha cserépben tartjuk, akkor burkoljuk körbe a tartót gyapjúval és tegyük egy nagyobb tartóba. További védelmet nyújt az edény alá helyezett hungarocell alátét. Csak mérsékelten öntözzük és csak fagymentes napokon. Ügyeljünk arra, hogy a töve ne álljon pangóvízben.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR