Karácsonyi rózsa, aminek semmi köze a rózsákhoz

Karácsonyi rózsa, aminek semmi köze a rózsákhoz

A kertben érzi jól magát.

Fehér, mint a hó, a közepén a téli nap sárgájával: a karácsonyi rózsa szépséget csempész a télbe. Neve megtévesztő, hiszen nincs rokonságban a rózsákkal, a boglárkafélékhez tartozó fekete hunyort nevezik így.

karacsonyi rozsa semmi koze rozsakhoz 03

A leghidegebb teleken is virágba boruló hunyor szokatlan elnevezése azt jelzi, hogy ez a növény karácsony tájékán bontja szirmait. Való igaz, hogy olyan szép és tökéletes, mint egy rózsa. Talán még különösebb a fekete szó az elnevezésében, ugyanis a virág fehér, a levelek pedig sötétzöldek. A gyöktörzse viszont fekete, és ez a fekete gyökér volt az, amit az ókori orvoslásban, gyógyászatban széleskörűen használtak például hánytatásra és hashajtásra. Ma már csak a homeopátiában alkalmazzák, mert az egész növény mérgező.

Decemberben és januárban nagy kincs a virágos növény. Bár ezek nem tipikusan kerti hónapok, mégis érdemes ilyenkor helyet keresnünk kinn egy szép fekete hunyornak. Ajánlatos először egy dézsába, cserépbe ültetni a ház köré, az erkélytől nem messze, hogy az ablakból ráláthassunk. A fekete hunyor nagyon lassan nő, a kereskedelemben kapható példányok általában 3- 5 évesek, cserébe ültetve viszont sokáig, 25-30 évig is él.

karacsonyi rozsa semmi koze rozsakhoz 02

A fekete hunyor természetes körülmények között az erdőszélen, bokrok alján nő, nyáron hűvös, árnyékos helyet kedvel. Az Alpokban elterjedt 1800 m magasságig, világos hegyi erdőkben, cserjésekben, köves lejtőkön és mélyedésekben, fenyő- és bükkerdőkben egyaránt előfordul. A lebomló avar mindig elegendő tápanyagot biztosít számára. A kertben a semlegestől a meszesig terjedő talajokat részesíti előnyben, a nem megfelelő talajra elfekedetett szárral és beragadt virágbimbókkal reagál. Amennyiben túl savanyú a talajunk (szépen nő nálunk a rododendron és a hortenzia), szükséges a hunyornak meszet adni kiegészítésként.

A karácsonyi rózsa jól bírja a hideget, ezért télen is elültethetjük, kifagyni nem fog, azonban kiszáradhat! A növény gyökeresedéséhez vízre van szüksége, ezét fagymentes napon kerüljön a földbe és jól öntözzük be, és utána is locsoljuk. A közeg jó vízelvezetőképessége fontos. Létrehozhatunk egy kis télies tájképet, mohával, kúszó fajdbogyóval, törpefenyővel.

karacsonyi rozsa semmi koze rozsakhoz 04

Néhány napra nem gond, ha behozzuk a karácsonyi rózsát a szobába, hogy része legyen az adventi dekorációnak. De mivel a növény hidegkedvelő, vigyük vissza a kertbe mielőbb. Semmiképpen se tartsuk a szobában egész télen! A visszahelyezésnél a legjobb, ha beiktatunk egy közbeeső lépcsőt is, és először a garázsba vagy a lépcsőházba tesszük, majd visszakerül a kertbe.

Ezt a szépséges növényt akár ajándékba is adhatjuk karácsonykor – a virágai mindenkit elbűvölnek!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR