A tervezéstől a magvetésig: január a kiskertben

A tervezéstől a magvetésig: január a kiskertben

Szezon előtti készülődés.

Látszólag még minden alszik a kertben, akár még hó is boríthatja a tájat A hobbikertészek azonban már készülődnek, tervezgetnek a kockás papíron, lassan elfoglalják az ablakpárkányt, megindul az élet az üvegházban.

januar tervezestol magvetesig 04

Januárban nekikezdhetünk az új szezon tervezésének!

A veteményesben

  • Most tervezzük meg a kertünket. Gondoljuk pontosan végig, hogy milyen fajokat szeretnénk a veteményesben termeszteni. Készítsünk időtervet, úgy alakítva, hogy kis mennyiségeket vessünk ugyanabból a zöldségből, például 2 hetes időközönként. Akkor hosszabb ideig szüretelhetünk majd többféle zöldséget. Vegyük figyelembe, hogy mely zöldségek férnek meg jól egymással és hogy melyiknek mekkora területre van szüksége. Ügyeljünk a vetésforgóra is!
  • Rajzoljuk le, vázoljuk fel a zöldségágyást. Akár tematikus ágyásokat is készíthetünk pl. mediterránt fűszerekkel, paradicsommal, paprikával, vagy kis minizöldségeket tartalmazókat – koktélparadicsommal, mini uborkával.
  • Ha üvegházunk van, akkor madársalátát, porcsint, spenótot most is szüretelhetünk. Nagyon hideg időszakokban viszont nem árt egy gyapjúfóliával takarni a növényeket.
  • Magvetés az üvegházban: Néhány zöldségfajta magját már most elvethetjük, például a karalábé, a retek, vagy a fejessaláta nem tartozik a hidegre érzékeny növények közé.

januar tervezestol magvetesig 02

  • Magaságyást tervezünk? A nem fagyos, naposabb időszakokban már nekiláthatunk a barkácsolásnak, fúrásnak-faragásnak. Így mire a hőmérséklet engedi, már tölthetjük is fel az ágyást, ültethetünk és hamar szüretelhetünk is.
  • Havazást jósolnak? Az üvegháznál, télikertnél, fóliaágyásnál ügyeljünk arra, hogy a hóréteget eltávolítsuk a tetejéről, nehogy szakadás, törés legyen a vége.

januar tervezestol magvetesig 03

A dísznövények közt

  • Most már vethetjük a hidegben csírázó fajok magvait. Ezek a növények hidegebb régiókból származnak és vastagabb maghéjjal rendelkeznek. A magokat cserépbe vessük, a cserepet a szabadba tegyük. Ide tartozik például az árnika, a hérics, az őszirózsafélék, a szamárkenyér, a bazsarózsa, a nagyezerjófű, a kék iringó, a mák, a hunyor, az ibolya.
  • Tisztítsuk meg az agyagcserepeinket. A szennyeződések többségét könnyen eltávolíthatjuk például a burgonya főzővízével. Ajánlatos ezt összegyűjteni, majd beletenni az agyagcserepeket néhány órára. Ezután a zöld filcréteg könnyen leszedhető.

januar tervezestol magvetesig 06

  • A fűfélék télen is díszíthetik a kertet. A nagyra nőtt példányok, például a pampafüvek esetében a levelek, szárak összeköthetők. Így továbbra is mutatósak, de nem rothadnak be – ha túl sok víz éri őket, akkor ugyanis a közepükre, a tövükhöz juthat a nedvesség és gyorsan megindulhat a folyamat.
  • Mi a helyzet a karácsonyfával, megvan még? Vágjunk le belőle ágakat és használjuk védő takarórétegként a fagyérzékeny növényeknél. Januárban és februárban érkeznek általában a legkeményebb fagyok.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR