Hogyan neveljünk tengernyi nebáncsvirágot magról?

Hogyan neveljünk tengernyi nebáncsvirágot magról?

Akinek évről évre díszítik a kertjét színpompás virágok, nagy eséllyel nebáncsvirágot is tart köztük. Ezt a vidám, üde megjelenésű növényt valóban nem lehet nem szeretni; jó okkal tartjuk számon a ledkedvesebb egynyári virágaink között.

Szépen eléldegél árnyékban-félárnyékban, tarthatjuk virágládában, cserépben, de még függő virágkosárban is. Nem beszélve arról, hogy a virágágyásunk egyik központi növénye lehet. Nagyobb csoportokban ültetve csak úgy vonzza a tekintetet. De nem lenne egy kicsit költséges mulatság egy tengernyi nebáncsvirág beszerzése?

Nos, a tervünkről mégsem kell letennünk: neveljünk nebáncsvirágot magról, és megvalósíthatjuk a kerttel kapcsolatos színes álmainkat anélkül, hogy közben kiürülne a zsebünk. Lássuk, mi mindent kell tudnunk, ha magról szeretnénk nebáncsvirágot szaporítani!

nebancsvirag magrol 02

Nebáncsvirág szaporítása magról

A nebáncsvirág lassan nő, ezért ideális esetben a palántagyártást már az utolsó tavaszi fagyok előtt mintegy három hónappal meg kell kezdenünk. A nebáncsvirágmagok kicsírázása akár 21 napig is eltarthat, de a magok zöme várhatóan már az első két hétben csírázásnak indul.

Vannak kertészek, akik azt a módszert választják, hogy a magokat egy szimpla ültetőtálcára szórják el, majd a kihajtott apró csemetéket egyenként átültetik, amint megjelennek rajtuk az első kis levélkék. Az átültetéssel járó sokkhatást azonban elkerülhetjük, ha a magok elvetéséhez inkább külön-külön kis palántázó poharakat vagy kivehető poharas, többrekeszes ültetőtálcát használunk.

Mivel előbb-utóbb úgyis ide kerülnének, sokkal jobb, ha már eleve ide vetjük el a magokat. Ha pár pohárban esetleg nem csíráznak ki a magok, ezt a kis veszteségünket nagyban ellensúlyozni fogja a többi egészséges, életerős növény.

nebancsvirag magrol 03

Hasznos tippek a nebáncsvirág magról való nevelésével kapcsolatban

A nebáncsvirág magról való nevelése bár időigényes, de egyszerű folyamat. Mindenekelőtt töltsük fel az ültetőtálca poharait jó minőségű, nyirkos palántanevelő ültetőkeverékkel. Maradjon kb. 1-1,5 cm szabadon az ültetőkeverék teteje és a poharak felső pereme között.

A poharakat állítsuk tálcára, majd töltsük fel a tálcát vízzel. Hagyjuk, hogy az ültetőkeverék alulról magába szívja a vizet, majd a felesleget öntsük le a tálcából.

Mindegyik pohárba az ültetőkeverék tetejére pöttyintsünk 2-2 magot, majd hintsünk rá nagyon vékonyan az ültetőkeverékből. Szórófejes palackból permetezzük meg vízzel. A tálcát borítsuk be nejlonzacskóval, hogy a nedvesség benn maradjon, majd állítsuk a tálcát egy világos helyre, hogy a magok mielőbb kicsírázzanak.

Miután a magok kihajtottak és kifejlődött az első pár levelük, vegyük le a tálcáról a nejlonzacskót. A tálcát tegyük egy napos, déli fekvésű ablakpárkányra. Ha nincs ilyen ablakunk, tökéletesen megteszi, ha napi 16 órán át fénycsővel világítjuk meg a fejlődő palántákat.

Egyes kertészeti szakértők szerint a nebáncsvirág magról való szaporítása akkor jár a legnagyobb sikerrel, ha a szunnyadó magokat a csíráztatás legelején erős napfénnyel "ébresztjük fel", valamint erősebbek, masszívabbak lesznek majd a növények, ha ezt követően sötétebb helyre költöztetjük át a tálcájukat.

Mi is minden további nélkül kipróbálhatjuk ezt a módszert: az ültetőkeverék tetejére szórt magokat ne fedjük be, hanem az első két napban helyezzük a tálcájukat egy világos, napfényes ablakba. Ezt követően fedjük be a magokat ültetőkeverékkel, húzzunk zacskót a tálcára, majd költöztessük át a tálcát a lakás egy sötétebb pontjára, ahol a magok aztán kihajthatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR