A törzs fehér festése: nem csak gyümölcsfákra ajánljuk

A törzs fehér festése: nem csak gyümölcsfákra ajánljuk

Ne nyiss kaput a behatolóknak.

Ahogy a törzs vastagodik, a fa növekszik, természetes, hogy a kéreg némileg berepedezik. Ezek a finom repedések nem azonosak a valódi fagykár-repedésekkel, amelyek általában nem együtt, hanem külön-külön fordulnak elő, és akár 20 cm-nél is hosszabbak lehetnek. A fagykárosodás veszélye különösen nagy a hideg, de napos időben.

A törzskárosodások felületesen nézve gyakran nem tűnnek olyan drámainak, azonban messzemenő következményekkel járhatnak, és még évekkel később is tényleges károkat okozhatnak, a sérült fák hamar öregszenek és rosszul növekednek. A törzsön lévő sebek, sérülések pedig remek "kapuként" szolgának a kártevők, kórokozók számára – a gombák, rovarok egyaránt be tudnak itt hatolni a növény szervezetébe.

Ha egy fa kérgét gomba támadja meg, a fertőzés helyén a fa már nem tudja teljes mértékben bezárni a felületet, megindul a rothadás. Eközben kívülről alig látunk valamit, sérül a tápanyagellátás, a korona egyes részei elhalhatnak.

Az újonnan ültetett fánknak – legyen akár alma, juhar vagy cseresznye – mindenképpen szeretnénk jó indulási alapot adni, a hosszú élettartam reményében. A termikus törzskárosodás elkerülésének egyszerű módja a fehérre festés, a gyümölcsfáknál régóta használják erre a mészfestéket. A kereskedelemben pedig kifejezetten díszfákhoz ajánlott fehér festékeket is lehet kapni.

A fehérre meszelt törzsű fáknál a beeső napsugárzás nagyrészt visszatükröződik, így akadályozza meg a törzs felmelegedését. Ennek előfeltétele, hogy a festék kezdetben jól fedjen, tartós legyen (min. 5 évig) és hogy a törzsre egészen a korona aljáig óvatosan felvigyük. A természetes vastagodás során lassan alakulnak ki a finom repedések, amelyek addig terjednek, amíg a szín már nem ismerhető fel – a fa fokozatosan megszokhatja a napot. Ezekkel a festékekkel az idős fákat is érdemes megvédeni, amelyeknél a törzs és az ágak például a koronakitörések következtében kerülnek hirtelen a napfényre.

Az őszi időszak, még a fagyok előtt ideális időszak a festéshez, meszeléshez. Fontos, hogy a fehér törzsfestéket egészen a korona aljáig felvigyük – a törzsnek ez az a területe, ami mindig a legnaposabb.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR