Elpusztíthat-e egy fát, ha rézszöget verünk a törzsébe?

Elpusztíthat-e egy fát, ha rézszöget verünk a törzsébe?

Hiedelem és valóság.

A kertszomszédok sajnos nem mindig élnek egymással békében: a történelem során sokszor okozott konfliktust egy-egy, a telekhatáron, a kerítés közelében álló fa. Hol átlóg az ága, hol a leveleivel szemetel, van, amikor nem kívánt árnyékot ad, de olyat is hallottunk már, hogy szél esetén túl hangosan susognak az ágai. Így születhetett meg a gondolat, hogy jó lenne egy módszer, amellyel szép csendben ki lehetne a vitát generáló fát „végezni” – például rézszögek beverésével. Mindez odáig fajult, hogy máig tartja magát a mítosz: egy vörösrézszöggel meg lehet ölni egy fát.

Lássuk, hogy mi a valóság a feltételezés mögött!

Honnan ered a mítosz?

A mendemonda onnan indult ki, hogy a vörösréz egy fém, amelynek egyes vegyületei mérgezőek, toxikusak lehetnek bizonyos körülmények között a növényekre és állatokra. Elsősorban azok a réz-ionok károsak, amelyek savas környezetben szabadulnak fel. Egyes mikroorganizmusok, például baktériumok és algák, de a puhatestűek és a halak is érzékenyek lehetnek rájuk.

fatorzs rezszog 02

Van-e igazság a mítosz mögött?

Az 1970-es években végeztek egy kísérletsorozatot a mítosz cáfolására a Hochenheim-i Egyetem Állami Kertészeti Iskolájában. Minden esetben 5-8 vastag, vörösrézből készült szöget vertek be különféle lombhullató és tűlevelű fajok törzsébe, így például lucfenyőbe, nyírfába, szilfába, díszcseresznyébe, kőrisbe.

Kontrollként sárgarézből, vasból és ólomból készült szögeket használtak. Mindegyik fa túlélte a kísérleteket és nem mutatta az életveszélyes mérgezés tüneteit. Csak később tapasztalták azt, hogy a szögbeverés területén a fa egy kicsit barnássá színeződött.

Tehát nem igaz az, hogy egy vagy több rézszög beverésével meg lehet ölni egy fát. Maga a szög csak egy pici lyukat, sebet hoz létre a törzsön, a fa szállítónyalábjai általában nem sérülnek meg, a növény nagyon jól képes lokalizálni a sérülést. Ha még be is jut egy kis mennyiségű réz, az olyan elenyésző, hogy nem veszélyezteti a fa életét.

A tudományos kutatások tehát megerősítik az észszerűnek mondható feltételezést, hogy egy vagy több rézszög sem tud megölni egy egészséges fát, legyen akár tűlevelű, akár lombhullató. Az okozott sérülés és a réztartalom is jelentéktelen mértékű ahhoz, hogy súlyos károsításról beszélhessünk. Aki tehát egy számára útban lévő fát szeretne eltávolítani, inkább beszéljen a szomszédjával – egy tisztázó beszélgetés sokat segíthet!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR