A zeller társnövényei a konyhakertben: mivel fér össze és mivel nem?

A zeller társnövényei a konyhakertben: mivel fér össze és mivel nem?

Válogassuk meg okosan, mit ültetünk a zeller mellé.

A zeller közkedvelt, egészséges és igen ízletes fűszernövényünk. Ha tehetjük, illatos, aromás, édeskésen fanyar gumóját a kertből frissen szedjük. Ha azt tervezzük, hogy idén termesztünk belőle, nem árt tisztában lennünk azzal, milyen növényeket érdemes a társaságába ültetnünk. Ezek között vannak zöldségfélék, de szemet gyönyörködtető virágok is. Az alábbiakban részletesebben is írunk erről, azaz arról, melyek a zeller ideális társnövényei.

A zeller termesztése növénytársításban

Az átgondolt növénytársítás a kiskerti növényvédelem rendkívül fontos része. Ha tudatosan választunk növénypárosokat, ezzel egészséges egyensúlyba hozhatjuk a kertet. Hogy mire is gondolunk? Arra, hogy a növénytársítás több szempontból is előnyös. Mindenekelőtt javítja a kert ökoszisztémáját: anélkül tarthatunk sikeresen távol a növényeinktől egy sor gyakori rovarkártevőt, hogy potenciálisan káros peszticideket kellene kijuttatnunk a kertbe.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy bizonyos növények kifejezetten jól fejlődnek, ha azokat a zeller közelébe ültetjük. Viszont az is igaz, hogy akadnak növények, amelyekre kedvezőtlenül hat a zeller közelsége. Míg az egyéni eredmények kisebb-nagyobb mértékben eltérnek, nagy általánosságban elmondhaó, hogy vannak növények, amelyeknek egyértelműen a hasznára válik a zeller mint társnövény.

zeller novenytarsitasban 02

Növények, amelyek jól fejlődnek a zeller társaságában

Többek között az alábbi haszonnövények fejlődésének kedvez a zeller társasága:

 • bab
 • hagyma
 • káposztafélék
 • paradicsom
 • póréhagyma
 • spenót

Ezeket tehát nyugodt szívvel termeszthetjük a zellerrel közös ágyásban, anélkül, hogy negatív következményektől kellene tartanunk. Ezek a növények és a zeller ugyanis kölcsönösen segítik egymás fejlődését. Köztudott például, hogy a káposztaféléket előszeretettel keresi fel és károsítja egy igen gyakori kártevő, a káposztalepke. A zeller erőteljes illata azonban elüldözi, így mindenképpen jól járnak a zeller közelébe ültetett káposztafélék.

Egyes virágok szintén kiváló társai a zellernek. Ezek között vannak az alábbiak:

 • oroszlánszáj
 • pillangóvirág
 • százszorszép

Szakemberek szerint ezek a bájos kerti virágok igen sok olyan rovart taszítanak, amelyek egyébként szívesen lakmároznának a veteményes növényeiből, köztük a zellerből. Ugyanakkor vonzzák a hasznos ragadozó rovarokat, például a rovarkártevőkkel táplálkozó egyes darázsféléket.

Növények, amelyeket ne társítsunk a zellerrel

Amikor a zeller növénytársításban történő termesztéséről beszélünk, fontos megemlítenünk azokat a növényeket is, amelyeket nem célszerű a zeller mellé ültetnünk. Ezek a növények ugyanis valamilyen módon akadályozzák, gátolják a zeller egészséges fejlődését, növekedését.

A legjobb, ha az alábbi növények közül semelyiket sem választjuk a zeller társnövényének:

 • burgonya
 • kukorica
 • őszirózsa

Vannak kertészek, akik a fenti listát kiegészítik a sárgarépával, a petrezselyemmel és a paszternákkal, mondván, hogy ezek sem jó társai a zellernek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?