Burgonya növénytársításban, avagy milyen környezetet kedvel a kertben a krumpli?

Burgonya növénytársításban, avagy milyen környezetet kedvel a kertben a krumpli?

Lássuk, milyen növények közelében érzi jól magát a burgonya!

A növénytársítás olyan jól bevált kertművelési gyakorlat, amelyet már a kezdetektől fogva előszeretettel alkalmaznak a gazdák annak vitathatatlan előnyei miatt. Egyszerűen fogalmazva, a növénytársítás lényege, hogy az egymás közelébe ültetett növénypáros tagjai számos szempontból kölcsönösen előnyös hatással vannak egymásra.

Egyes növények például elűzik a rovarkártevőket, illetve távol tartják a betegségeket az arra fogékonyabb, hajlamosabb társaiktól. Más növények jelenléte csökkentheti a gombás, bakteriális, illetve vírusfertőzések kockázatát. Egyes társnövények oly módon segítik elő a közelükbe telepített növények fejlődését, ami által azok íze, aromája, illata vagy éppen szépsége fokozódik, intenzívebbé válik. A burgonya sem kivétel: számos hasznos társnövénye létezik. Az alábbiakból kiderül, melyek ezek és milyen hasznot hajtanak a burgonya egészséges fejlődése szempontjából!

burgonya novenytarsitasban 01

A burgonya növénytársításban

Elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy bár a burgonyának számos jótékony hatású társnövénye létezik, szép számmal léteznek olyan növények is, amelyek hozzájárulhatnak a különböző betegségek elterjedéséhez, illetve fejlődési rendellenességek kialakulásához. Mielőtt burgonyát ültetnénk tehát, mindenképpen vegyük figyelembe az alábbiakat:

 • A málna, a paradicsom, az uborka, a spárgatök és a sütőtök hajlamosabbá válnak megfertőződni burgonyavésszel, ha a burgonya közelébe ültetjük azokat.

 • A sárgarépa, a spárga, az édeskömény, a répa, a hagyma és a napraforgó miatt visszamaradhatnak a burgonyagumók a fejlődésben.

 • Ne ültessünk továbbá burgonyát a kertnek arra a pontjára, ahol azt megelőzően padlizsánt, paradicsomot vagy a burgonyafélék családjába tartozó egyéb növényt termesztettünk.

burgonya novenytarsitasban 02

Mindezek után következzenek a burgonya hasznos társnövényei:

 • A burgonyahalmok köré ültetett káposzta, kukorica és bab elősegíti a burgonya fejlődését és fokozza a burgonyagumók ízét.

 • A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a burgonya közelébe ültetett torma ellenállóbbá teszi a burgonyát számos betegséggel szemben.

 • Elterjedt gyakorlat a burgonyasorok közé salátát és spenótot ültetni. Ezzel egyrészt jobban kihasználhatjuk a kertben rendelkezésünkre álló teret, másrészt olyan növényekről van szó, amelyekkel nem kell a burgonyának az értékes tápanyagokért rivalizálnia.

 • A fűszer- és gyógynövények közül a kamilla, a bazsalikom, a cickafark, a petrezselyem és a kakukkfű elősegítik a burgonya növekedését, a burgonyagumók szempontjából ízfokozó hatásuk van, nem beszélve arról, hogy a kertbe csalogatják a hasznos rovarokat.

 • A petúnia és a ternye szintén ideális társnövények, amelyek a burgonya közelébe vonzzák a hasznos rovarokat.

burgonya novenytarsitasban 03

Mit ültessünk a burgonya mellé, ami távol tartja a kártevőket?

Ahogy azt a fentiekben említettük, számos növény előnyös abból a szempontból, hogy a burgonya közelébe csábítja a hasznos rovarokat. Íme további jelentős társnövények, amelyek elűzik a káros rovarokat:

 • A foltos árvacsalán intenzívebbé teszi a burgonya ízét, elősegíti annak növekedését, valamint elűzi a káros rovarok jó részét.

 • Az orvosi zsálya segít távol tartani a földibolhákat.

 • A burgonyahalmok köré ültetett sarkantyúka, koriander, gilisztaűző varádics és illatos macskamenta elriasztja a burgonyabogarakat.

 • A veteménybab szintén elűzi a burgonyabogarakat, ráadásul nitrogénnel gazdagítja a talajt.

 • A gazdálkodók régi nagy kedvence, a bársonyvirág elűzi a burgonya kártevőit, továbbá megóvja azt a különböző vírusos és bakteriális betegségektől.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR