A balkonkertészek 5 leggyakoribb tévedése

A balkonkertészek 5 leggyakoribb tévedése

A felsorolt tanácsok megfontolásával kezdő és kísérletezni szerető kertészkedők is megmenekülhetnek attól, hogy az erkélyre vagy teraszra telepített növényeik rosszul érezzék magukat.

A kezdő balkonkertészek, de még a tapasztaltabbak egy része is, nagy valószínűséggel elköveti a következő 5 hibát. Természetesen ennél sokkal több hibalehetőség létezik, de a jó hír, hogy a most felsorolásra kerülőket könnyen elkerülhetjük, legtöbb esetben kellő odafigyeléssel sikerrel megelőzhetjük.

1. Túl sok kis cserép

A túl sok kicsi cserépben tartott túl sok apró növény zsúfolt hatást kelt a balkonon. Egy túlzottan kis méretű cserépben a növény nem képes elég jól fejlődni és naggyá nőni ahhoz, hogy valóban mutatós, tetszetős hatást keltsen. Ehelyett tartsuk a növényeinket néhány nagyobb konténerben vagy virágládában, amelyek mérete lehetővé teszi, hogy mindegyikbe többfajta, kreatív szempontok alapján összeválogatott növénycsoportot ültessünk. Vásároljunk - vagy ha van rá lehetőségünk, készítsünk - pár méretes fadézsát, vagy használjunk stabil, időtálló műanyag konténereket, amelyek elég helyet biztosítanak az ültetendő növényeknek.

Kaldeneker György tetőkertje
Kaldeneker György tetőkertje a 8. kerületben

2. Nem megfelelő vízelvezetés

A konténeres kertészkedés igen fontos része a megfelelő ültetőközeg kiválasztása. A konténeres növények számára a jó vízelvezetés létfontosságú gyökérzetük egészséges növekedéséhez. A konténerek alján legyenek vízelvezető lyukak, nyílások, az ültetőközeg pedig legyen eléggé laza ahhoz, hogy a víz be tudjon hatolni a talajba és az egész tartályt át tudja járni.

Egyes növények jobban igénylik a jó vízelvezetést, mint a többi, beleértve például a különböző pozsgásokat és kaktuszokat, de idesorolhatók a hajtásdugványok is. A vízelvezetés az egyik oka annak, hogy a konténeres kertészeket arra biztatjuk, vásároljanak jó minőségű virágföldet ahelyett, hogy egy találomra kiválasztott helyről összelapátolt földbe ültetnék a növényeiket. Az ilyen föld általában nem rendelkezik a megfelelő vízelvezető képességgel, míg a virágföld tökéletes választás a konténeres kertészkedés céljaira.

3. Nem megfelelő növények

Mielőtt a balkonunkra konténeres növényeket vásárolnánk, keressük fel a lakóhelyünkhöz közeli kertészetet, hogy lássuk, milyen is a választék. Jegyezzük fel azon növények nevét, amelyek a leginkább felkeltették az érdeklődésünket, majd otthon keressünk rájuk a neten. Előfordulhat-e például, hogy a kiszemelt növény túl nagyra nőne a balkonkertnek fenntartott helyen? Vagy esetleg több napfényre lenne szüksége, mint amennyi a balkonon érné? Szüksége lesz-e a növénynek extra gondoskodásra? Szűkítsük le a szóba jöhető növények körét azokra, amelyek igényeit biztosan ki tudjuk elégíteni, majd ha megvan a végleges lista, jöhet a vásárlás.

Álljunk ellen a csábításnak és ne vásároljunk például nagy fényigényű növényt, bármilyen gyönyörű is legyen, ha a balkonunk nagyrészt árnyékos fekvésű. Ilyen helyen egy fényt kedvelő növény gyenge és megnyúlt lesz, ránézésre is sínylődik. Árnyas helyre tehát mindenképpen közepes vagy alacsony fényigényű növényeket válasszunk.

Erkélykert

4. Túl- vagy alulöntözés

A konténeres kert gondozásakor elkövetett leggyakoribb hiba a növények túl- vagy alulöntözése. A konténerek hamar kiszáradnak, különösen a forró, napsütéses és szeles napokon, ezért naponta ellenőrizzük a növények földjét. A helyes öntözés tehát a sikeres konténeres kertészkedés egyik kulcsa.

5. A növényi kártevők vagy kórokozók fel nem ismerése

Sok kezdő balkonkertész még ha meg is látja, nem ismeri fel az adott kártevőt vagy kórokozót. Sajnos a növényeken eluralkodó kártevők vagy betegségek jelentős pusztítást vihetnek végbe, amelynek következményeként balkonunkat végül kertészeti katasztrófa sújtotta övezetté nyilváníthatjuk. Előfordulhat például, hogy a kezdő kertészek figyelmét elkerülik a paradicsomon látszólag szerényen éldegélő kis zöld hernyók, illetve a paradicsom levelén megfigyelhető apró barna foltoknak sem tulajdonítanak jelentőséget. Pedig a hernyó igen kártékony fajta is lehet, amely rövid időn belül felfalja a paradicsom lombozatát, ezzel súlyosan veszélyeztetve a növény életét, a barna foltokban megjelenő penészgomba pedig szintén végzetes lehet (és a balkonon található többi paradicsomot is megfertőzheti), de legalábbis a bőséges paradicsomtermésnek biztosan búcsút mondhatunk miatta.

Ha nem rendelkezünk tehát a megfelelő ismeretekkel ahhoz, hogy felismerjük a különböző kártevőket és betegségeket, és eredménnyel kezelni is tudjuk azokat, ezzel akár több évre is megpecsételjük a balkonkertünk sorsát. Hathatós kezelés nélkül a paradicsom gombás levélfoltosságáért felelős gombaspórák például még a következő években is problémákat okozhatnak.

Most, hogy már tudjuk, melyek a konténerkertészkedés során elkövetett leggyakoribb hibák, minden szükségeset meg is tudunk tenni az elkerülésük érdekében. Ha esetleg már bevásároltunk a balkonkertészkedés céljaira nem megfelelő növényekből, vagy túl sok kiscserepes növényt szereztünk be, nem muszáj megtartanunk őket. Persze nem arra gondolunk, hogy dobjuk ki őket, hanem arra, hogy kérdezzük meg ismerőseinket, kollégáinkat, hogy van-e megfelelő helyük ezeknek a növényeknek a gondozásához. Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha azt írjuk, hálásak lesznek a felkínált növényekért és szívesen leveszik a vállunkról a feleslegessé vált növények gondozásának a terhét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR