Ilyen társaságot kedvel a chili, ezt ültesd mellé!

Ilyen társaságot kedvel a chili, ezt ültesd mellé!

A megfelelő társnövények a chili előnyére válnak.

A helyesen megválasztott társnövényekkel könnyen, egyszerűen növelhetjük a veteményes növényeinek termőképességét. Lényegében arról van szó, hogy bizonyos növénypárokat alakítunk ki és ültetünk egymás közelébe. Ezek kölcsönösen jó hatást gyakorolnak egymásra, például az egyik segít távol tartani a másik kártevőit, hasznos rovarokat vonz, vagy éppen intenzívebbé teszi a másik növény beérő termésének ízét, zamatát. A csípős paprika az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben termeszthető konyhakerti növényünk, amelynek kimondottan a hasznára válik egyes növények társasága, közelsége. Az alábbiakból kiderül, melyek ezek a növények és milyen hasznot hajtanak a chilinek!

chili novenytarsitasban 02

A chili növénytársításban

A csípős paprikafajták legideálisabb társai azok a növények, amelyek természetes rovarriasztóként hatnak, azaz elűzik a rovarkártevőket, miközben vonzzák az azokkal táplálkozó, ragadozó életmódot folytató hasznos rovarokat. A kukoricamoly például különösen nagy károkat tud okozni a paprikának azzal, hogy a hernyója megrágja a növény leveleit és virágait. Ezért célszerű a paprika mellé hajdinát ültetni, amely olyan hasznos rovarokat vonz a közelbe, amelyek elfogyasztják ezt a bosszantó kártevőt.

A bazsalikom szintén jó szomszéd, mivel távol tartja a paprika különböző részeit szívesen megdézsmáló egyéb rovarokat.

A hagymafélék azért nagyszerű társnövényei a csípős paprikának, mivel elűzik a levéltetveket és számos kártékony bogarat. Ilyenek például az alábbiak:

  • fokhagyma
  • metélőhagyma
  • mogyoróhagyma vagy salottahagyma
  • póréhagyma
  • vöröshagyma
  • zöldhagyma

Természetesen a hagymafélék nem csupán a kertben, de a konyhában is kitűnő társai a chilinek.

chili novenytarsitasban 03

A chilivel történő növénytársítás célja nem csupán a kártevők elleni hatékony védekezés lehet. A csípős paprika bár imádja a napsütést, gyökereinek inkább az árnyékos, nyirkos talaj kedvez. Éppen ezért azok a növények számítanak e szempontból ideális társnövénynek a chili mellé, amelyek sok árnyékot biztosítanak viszonylag alacsonyan a talaj szintje felett.

A sűrű, de alacsony növésű gyógy- és fűszernövények, mint például a majoránna vagy az oregánó, segítenek nyirkosan tartani a talajt a paprika töve körül. Szóba jöhetnek továbbá egyéb csípős paprikafajták is. Az egymáshoz elég közel ültetett növények pajzsként védik a talajt a gyors párolgástól, miközben megóvják az érő termést is, amely fejlődésének jobbat tesz, ha nem éri közvetlenül a tűző napsugárzás.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR