Alig marad málna Magyarországon, nem bírja a növény az afrikai meleget

Alig marad málna Magyarországon, nem bírja a növény az afrikai meleget

Eltűnt a nagyüzemi termesztésből.

Az afrikai meleg nem csak minket, embereket visel meg, de bizony a málnát is: a hőhullámok, a hosszabb kánikula és szárazság hatására szépen lassan eltűnik hazánkból ez a gyümölcs.

malna alig maradt 02

Ha hinni lehet a szakembereknek, akkor 2-3 év múlva már csak mutatóban lesz hazai termesztésű málna. Sokan emlékeznek rá, hogy Magyarországon az 1980-as években még kiterjedt, nagy területű málnások voltak: mára ezek szinte teljesen eltűntek. Ebben az időszakban még Európa egyik legnagyobb málnatermesztőjeként jegyeztek minket, mintegy 7 ezer ha-on termett a piros gyümölcs, de még 20 éve is 1500 hektár volt a piros gyümölcs termőterülete. Mára alig 100 hektár maradt, de ennek egy része is a hobbikertekben.

malna alig maradt 03

Ráadásul a málna igen technológiaigényes, modern technológia nélkül pedig a hazai gazdák nem tudnak lépést tartani a külföldi termelőkkel. A hazai málna eltűnésével sajnos rá kell szoknunk a külföldről érkező gyümölcsökre.

A málnát elsősorban Szerbiából és Lengyelországból importálják. Olcsóbban lehet behozni kész fagyasztott árut, mint amennyiért Magyarországon a hűtőipari vállalatok az alapanyagot megvenni képesek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR