Alokázia a lakásban: az ördögi szépségű levéldísznövény

Alokázia a lakásban: az ördögi szépségű levéldísznövény

Az ördög a részletekben rejlik: így viseld gondját az alokáziának!

Akik kedvelik a szobanövényeket és igazi különlegességre vágynak, szerezzenek be gyűjteményük legújabb darabjaként egy alokáziát (Alocasia sanderiana), amely ördöglevél vagy ránclevél néven is ismert még. Ez az egyedi levélformájú és -erezetű, a kontyvirágfélék családjába sorolt dísznövény a Fülöp-szigetekről származik.

Az alokáziának több mint 50 különböző faja és hibridje ismert; fajtagazdagságának köszönhetően megjelenésükben egymástól igencsak eltérő példányokat is felfedezhetünk a növénykereskedések, virágboltok kínálatában. Bár nem tartozik a legkönnyebben tartható egzotikus levéldísznövények közé, egyedi lombja miatt mindenképpen megérdemli a gondoskodásunkat és a külön odafigyelést.

alokazia gondozasa 02
K M

Mit érdemes tudnunk a szobanövényként tartott alokáziáról?

A szobanövényként tartott alokázia gondozása során akkor leszünk a legeredményesebbek, ha sikerül reprodukálnunk a természetes életkörülményeit. Azaz a meleg, nagyon páradús környezetet. A növény kényes továbbá a talajra és a fényviszonyokra, és az ültetése során is külön gonddal kell eljárnunk. Ha minden igényét sikerül kielégítenünk, a növény szemet gyönyörködtető, szép, egészséges lombbal hálálja meg az igyekezetünket, fáradozásunkat.

A modern, letisztult stílusú otthonokban különösen remekül mutat az egyedi mintázatú, kontrasztos leveleivel díszítő alokázia. Ha más növényekkel ültetjük össze, dekoratív sokoldalúságával még a legszokványosabb szobanövények csoportjából is képes egy csapásra egzotikus, trópusi hangulatot árasztó dzsungelt varázsolni.

Az alokázia gumós növény. A hosszú levélnyeleken ülő fényes, fémesen csillogó levelek sötét kékeszöld színűek (esetenként majdnem feketének tűnnek), szélük és erezetük viszont ettől elütően nagyon világos. A kifejlett levelek hossza a 45-50 cm-t is elérheti. A kontyvirágfélékre jellemző virágot hoz, amely fellevélből (zöld színű buroklevélből) és torzsavirágzatból áll; elvirágzás után narancsvörös bogyókat érlel. Nem árt azonban tudnunk, hogy a szobanövényként tartott alokázia esetén virágzásra csak elvétve számíthatunk.

alokazia gondozasa 03
NC Cooperative Extension Horticulture

Az alokázia ültetése, gondozása

Az alokázia ültetésekor nagyon fontos a föld minősége. Legyen mindenekelőtt laza, porhanyós, és lehetőleg olyan ültetőkeveréket állítsunk össze, amely egy rész virágföldből, egy rész perlitből vagy durva ültetőhomokból és egy rész tőzegből áll. Az ideális ültetőkeverék tehát levegős, jó vízáteresztő képességű, de mégis képes sokáig megtartani a nyirkosságot.

Ültetéskor az alokázia gumóira, más néven rizómáira is külön figyelmet kell fordítanunk. Ügyeljünk arra, hogy a rizómák teteje a föld felszíne felett legyen, különben a növény nem fog tudni zavartalanul fejlődni. Ha az alokáziát szaporítani szeretnénk, erre a legjobb időpont a tavasz. A rizómák szétválasztásával és több cserépbe történő szétültetésével elősegítjük az új hajtásnövekedést. Az alokázia sokáig jól elvan ugyanabban a cserépben, így csak akkor célszerű átültetnünk, ha az valóban szükségessé válik.

A megfelelő nedvesség és páratartalom biztosítása szintén fontos szempont az alokázia gondozása során. Az alokázia számára a nyirkos környezet a kedvező, és aktív vegetációs időszaka alatt sok vizet igényel. Olyan növény, amelynek kifejezetten jól jön, ha nedves kavicsos tálcára állítjuk a cserepét.

Mindezek mellett figyelembe kell vennünk, hogy az alokáziának nyugalmi időszakra is szüksége van az ősz folyamán, amikor is a levelei elhervadnak, majd elszáradnak. Sok kertész nem ismeri fel, hogy természetes jelenségről van szó, és csupa jó szándékból elkezdik túlöntözni a növényt, hogy így próbálják azt megmenteni a teljes pusztulástól. Ezzel szemben pont ekkor következik be az alokázia életciklusának az a periódusa, amikor a vízigénye drasztikusan lecsökken, lassan nyugalmi állapotba kerül. Ezalatt csupán olykor-olykor célszerű megnedvesítenünk a földjét.

Ami az alokázia fényigényeit illeti, a növénynek biztosítsunk a lakásban világos, szórt fénnyel megvilágított helyet. Vigyázzunk: a közvetlen napsütés megperzselheti a leveleit! A déli fekvésű ablakoktól éppen ezért tartsuk távol. Szerencsére az átlagos szobahőmérséklet megfelel az alokázia igényeinek, bár nyáron az ennél kissé magasabb, 28-29 °C-os hőmérséklet az igazán kedvező a számára.

A vegetációs időszak alatt az alokáziának pár havonta biztosítsunk levéldísznövények számára előállított, lassú felszívódású tápoldatot vagy táprudat.

Végezetül fontos megemlítenünk, hogy – sok más szobanövényhez hasonlóan – az alokázia is mérgező, ezért gondoskodjunk arról, hogy kisgyerekek és házi kedvencek ne férhessenek hozzá.

Címfotó: the paleobear

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR