Amióta kint telelnek a leanderek, erősebbek, mint valaha

Amióta kint telelnek a leanderek, erősebbek, mint valaha

Az enyhe tél előnye.

A leanderek évi kétszeri mozgatása szinte természetes a hazai kedvelői körében. Ősszel fedett, védett helyre be, tavasszal a kertbe, teraszra ki. A cipekedés, megfelelő hely biztosítása mellett az is sokak számára gondot, de legalábbis fejtörést okoz, hogy mely időpontban érdemes mindezt megtenni.

Csomós Zoltánné Éva idén télen kint hagyta a leandereit. A következőkben megtudhatjuk, hogy ez alatt az időszak alatt hogyan gondozta őket, és milyenek a kint teleltetéssel kapcsolatban a tapasztalatai.

2022 nyár:

leanderek kinn telelnek 02

"A kertemet imádom és megpróbálom kihozni belőle a maximumot a legjobb tudásom szerint.

A dél-alföldi régióban, Gyulán élünk. Az utóbbi pár évben nem igazán volt náluk tél. Vagy ha igen, akkor is csak pár napig. Hó is talán csak egy-két alkalommal volt az elmúlt hetekben. Kb. 1 napig, vagy addig sem. Este esett és reggelre elolvadt.

leanderek kinn telelnek 03

Éveken át küszködtem a leandereim garázsban teleltetésével és mivel nem igazán vált be, úgy döntöttem, hogy véget vetek a sok hisztinek. A garázsban lehullajtották a levelüket, a megelőző intézkedések ellenére is letetvesedtek és felnyurgultak a korai hajtások. Nem beszélve a sok cipekedésről.

leanderek kinn telelnek 04

leanderek kinn telelnek 05

leanderek kinn telelnek 06

leanderek kinn telelnek 07

leanderek kinn telelnek 08

Kipróbáltam a kinti teleltetést

Sokat olvastam kertészkedős csoportokban arról, ki hogyan oldja meg. Így a leanderek mellett az edényben lévő olajfám és bambuszom is kint maradt a magnóliával és a kaméliával együtt. Nem feltétlenül ajánlanám mindenkinek, hogy így tegyen, de nálunk a dél-alföldi régióban mostanság nincsenek kemény telek, illetve az udvarunk és a teraszunk is déli fekvésű, jól védett. A rózsáim is gyönyörűen hajtanak már.

leanderek kinn telelnek 09

leanderek kinn telelnek 10

Egyszer volt, hogy keményebb hideget ígértek pár éjszakára, kb. -8 fok volt az udvarunkban. Az edényben lévőket beljebb vittem és letakartam, ahogy a kiültetett leanderemet is befedtem pár napra. Ez volt az első szezon, hogy kipróbáltam, de nem bántam meg. Gyönyörűek és egészségesek. Idén télen is hasonlóan fogok eljárni, most pedig alig várom a tavaszt. Kíváncsi vagyok, mekkora előnnyel indulnak most, hogy ilyen szépek.

leanderek kinn telelnek 11

leanderek kinn telelnek 12

A több mint 8 éves fonott törzsű leanderem igazi túlélő típus. Már kétszer sikerült „kinyírnom”, de azt is túlélte. Mindkét alkalommal tél végén kidobtam a komposztra, mert azt hittem, hogy a teleltető helyén megfagyott. Lemetszettem minden ágát és úgy láttam, hogy már nem él. Majd tavasszal a komposztban olyan erős, üde zöld hajtásokat és leveleket hozott, amilyet még nem láttam leanderen. Úgy gondolom, hogy ezek után méltán megérdemli a gondoskodást, odafigyelést. Nagyon megszerettem a hűségéért és kitartásáért. Az egyik kedvencem, de ezt nem mondjuk el a többieknek.

Természetesen télen is kapnak vizet, hiszen edényben vannak, ahogy sok más növényem is. A borókákhoz és az aranytujákhoz hasonlóan enyhe időben talán 6-8 hetente meglocsoltam őket esővízzel. Tavasszal, vagyis hamarosan kapnak egy kis frissítő metszést, indító tápot és jöhet a jó idő!"

2023. január 15. Napsütés:

leanderek kinn telelnek 13

leanderek kinn telelnek 14

leanderek kinn telelnek 15

leanderek kinn telelnek 16

2023. február 3. Hóesés:

leanderek kinn telelnek 17

leanderek kinn telelnek 18

leanderek kinn telelnek 19

leanderek kinn telelnek 20

leanderek kinn telelnek 21

leanderek kinn telelnek 22

leanderek kinn telelnek 23

leanderek kinn telelnek 24

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR