Télálló leandert szeretnél? Ezekből a fajtákból válassz!

Télálló leandert szeretnél? Ezekből a fajtákból válassz!

Ha unod már a ki- és behurcolást.

A hobbikertészek körében gyakori kérdés, hogy mennyire télálló a közkedvelt mediterrán növény, a leander. Alapvetően bármely leanderfajta áttelelhet a szabadban, ha a klíma megfelelő számára Az enyhébb éghajlatú területeken a legtöbb fajta szívós, kb. -4 °C-ig bírja a teleket.

Amennyiben a növényt kiültetjük a kertbe és nem cserépben tartjuk, jobban bírja a mínuszokat. Cserépben nevelve a földje megfagy és a növény gyakorlatilag kiszárad, vagy a fagy könnyebben elérheti a gyökereket. Ezeket a leandereket télire teleltetőhelyre kell vinnünk.

Ha a házban teleltetjük a növényt, fontos, hogy fagymentes helyre kerüljön. A hideg időszakban is tovább kell öntöznünk a leandert. A locsolásnak azonban takarékosnak kell lennie, kerüljük a pangóvizet. A cserepet állítsuk világos helyre, így nem dobja le a növény a leveleit és tovább tud folyni a fotoszintézis. A helyiség legyen fagymentes, de hűvös, hogy a növény nyugalmi fázisba kerüljön.

Akadnak szívósabb fajták, amelyek a nagyobb hidegeket is tolerálják:

  • ’Provence’: egy kettős, hármas virágkörű, barackszínű virágokkal díszítő, erősen illatos leander. Még a -15 °C-ot is károsodás nélkül átvészeli.
  • ’Villa Romaine’: szimpla, rózsaszín virágokat hoz. Károsodás nélkül átvészelt már -16 °C-ot.
  • ’Jannoch’ élénk piros virágú, nálunk májustól októberig virágzik.
  • ’Hardy Red’ védett, meleg fekvésben jó a fagytűrése.
  • ’Cavalaire’: kettős vagy hármas virágkörű, világos rózsaszínű, illatos fajta. A -12 °C-ot jól bírja.
  • ’Italia’: korallszínű virágai szimplák, enyhén illatosak. A -12 °C-ot károsodás nélkül elviseli, de -15-°C-on elpusztul.
  • ’Atlas’: a marokkói Atlasz-hegységből származik. Egyszerű, szimpla rózsaszínű virágokkal díszít. A -12 °C-ot károsodás nélkül elviseli, -15 °C-nál a levelek lefagynak, -17 °C-nál a fás rész is visszafagy.

Még ezeknél a fajtáknál is határa van a fagytűrésnek, bár a rezisztens fajták általában -17 °C-ig bírják. Éppen ezért fontos, hogy a szabadban lévő növényt is mindenképp védjük télen. Érdemes ágakkal vagy mulccsal takarni a talajt, de a gyapjúfólia takarás is segíthet. Utóbbi a havat is távol tartja a koronától, a hó súlya alatt akár le is törhetnek az ágak. Csak akkor ültessünk ki a kertünkbe leander, ha a tél felénk enyhe és nem csökken a hőmérséklet -10° C, -15° C alá.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR