Atlanti cédrus a Paradicsom fája

Atlanti cédrus a Paradicsom fája

Ismerkedjünk meg az egyik legkülönlegesebb, legendás fával, amely télálló, így a legtöbb hazai kertben méretes fává nevelhető.

Az atlanti cédrus fáját illatos olaj itatja át, amely rendkívül ellenállóvá teszi a korhadással, pusztulással szemben. Ezt felismerve Egyiptomban a múmiák koporsóit készítették a fájából, majd később a föníciaiak építették belőle hajóikat. Egy legenda szerint ebből készült Jézus keresztje is. A művészetben a cédrus fája az örök élet és a paradicsomi lét szimbólumaként terjedt el.

Tudományos neve: Cedrus atlantica, de régebben nevezték Cedrus libani ssp atlantica néven is. Magyar neve: atlanti cédrus, atlasz cédrus, libanoni cédrus.

atlanti cedrus 02
Cedrus atlantica glauca porzós tobozai szeptemberben

atlanti cedrus 03
Cedrus atlantica pendula, 10 éves

Hosszú életű, örökzöld fenyőféle, közepesen gyors növekedésű, 30-40 méter magas lehet. Törzsének kerülete elérheti a 7 m-t. Kérge világosszürke, sima, de kb. 25 éves kora után repedezik, töredezik és kis, barna pikkelyekben hullik a földre.

Koronája kúp alakú, ágai lapos szögben növekednek. Tűlevelei 25 mm hosszúak, 20-30-as csomókban állnak, mint a vörösfenyőé is, színük lehet sötétzöld, kékeszöld, sárgászöld.

Porzós virágai is tobozok, de vékony, karcsú, puha, sárgásbarna színű képződmények. Szeptember-október a virágzás ideje. A termős virág pirosas sárga, kicsiny toboz, egy-egy 1 cm-es törpehajtás csúcsán. Kifejlett toboza tojásdadok, élénk sárgászöld, halványzöld színűek, ritkán liláspiros lesz éréskor. Csak 3 éves korában érik meg, akkor nyílik ki, és kihullanak belőle háromszögletű magvai, 2 cm-es szárnyakkal.

atlanti cedrus 04
Cédrus kifejlett termő tobozai

atlanti cedrus 05
Cédrus termő tobozkezdemény

Szaporítható magvetéssel, és oltással. A magcsemeték az első 3 évben fagyérzékenyek, és nem tűrik az átültetést. A kifejlett fa -25 C-fokig fagytűrő, és szárazságtűrő, és várostűrő.

Toboz

Toboz

Toboz darabokban

Fiatal korban azonban igénylik a jó vízellátást, de nem tűrik a pangó vizet. A nagy fák már nem érzékenyek a pangó vízre.

A jó vízáteresztő talajt kedveli, amely lehet savanyú kémhatású, de meszes is.

Neve a görög ’Kedros’ szóból ered, amely cédrus jelentésű.

Változatai:

-    Cedrus atlantica ’Glauca’, lombja kékes színű, 25-30 m magasra nő, fiatal korában érdemes karó mellett nevelni, úgy lesz szép, egyenes törzse
-    Cedrus atlantica ’Glauca Pendula’, 3-4 m magasra nő, szép kékes színű a lombja, elterülő alakű, gyakran a földre lecsümgő.
-    Cedrus atlantica ’Pendula’, a zöldlombú, csüngő növésű változat.
-    Cedrus atlantica ’Pyramidalis Aurea’, 4-5 m magasra nő, lombja sárgás árnyalatú, nyáron zöldebb, de ősszel ismét sárgább lesz.
-    Cedrus atlantica ’Fastigiata’, karcsú alakú, 5-20 m magasra nö.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR