Zavarban a fenyőárusnál: melyik fajta miért jó karácsonyfának?

Zavarban a fenyőárusnál: melyik fajta miért jó karácsonyfának?

A magasságon kívül a fenyőillat intenzitása, a tűlevelek színe, hossza, szúróssága, és még egy sor egyéb szempont fontos szerepet játszik, amikor decemberben karácsonyfa után nézünk.

Minden évben decemberben kora reggel útra kelünk, hogy a fenyőárusoktól legszebb karácsonyfát megvásároljuk. Sokan választják a klasszikus lucfenyőt, de vannak más típusú karácsonyfák is, amelyek formásabbak, tartósabbak, szebbek és illatosabbak. De milyenek léteznek és miben különböznek egymástól?

Röviden bemutatom a hét leggyakoribb fenyőfa típust, melyek a következők: lucfenyő, ezüstfenyő, nordmann fenyő, duglászfenyő, feketefenyő, erdei fenyő, kolorádófenyő.

Közönséges luc

A családi ünnepek illatát sokakban a lucfenyő idézi fel. Luc az egyik legnépszerűbb és legkedvezőbb árú karácsonyfa, de csak viszonylag rövid ideig tartós. A meleg helyiségekben a sötétzöld színű, közepesen szúró tűlevelei néhány napon belül megszáradnak és viszonylag gyorsan lehullanak. Ezt a fenyőt elsősorban kültéri díszítésre javasolt felhasználni és csak az ünnep előtti napokban érdemes feldíszíteni!

fenyofajta karacsonyfa 02

Ezüstfenyő

Az ezüstfenyő, mint a neve is elárulja tűlevelei ezüstszürke színűek. Jó az eltarthatósága, az árkategóriában kissé meghaladja a lucfenyőt. Erős, egyenletesen nőtt ágai különösen alkalmasak nehéz díszek és gyertyák megtartására. A tűlevele erős, hegyes, illata nagyon kellemes, sűrű erdő illatára emlékeztet.

fenyofajta karacsonyfa 03

Nordmann fenyő

A nordmann fenyő messze az egyik legdrágább fenyőfa. Nagyon lassan nő, akár 12-15 év alatt érheti el a vágásra érett állapotot, így nem véletlen, hogy ez a legdrágább fa. Különlegessége a nordmann fenyőnek az, hogy a fényes, sötétzöld tűlevele nem szúr, és leveleit kicsit megdörzsölve kellemes narancsos illatú lesz a kezünk. Melegebb helyiségekben is hosszú ideig tartós lehet, de nagy hátránya a magas ára!

fenyofajta karacsonyfa 04
F. D. Richards

Duglászfenyő

A duglászfenyő különlegessége, hogy puha, vékony tűlevelei intenzív citrus illatúak. Az ágai karcsúak, könnyen hajlanak, ezért elsősorban dekorációra alkalmas. A fa habitusa miatt keskeny lakásba is jól elhelyezhető, tűlevele megszáradás után sem szemetel.

fenyofajta karacsonyfa 05
F. D. Richards

Feketefenyő, erdei fenyő

Hosszú, zöld tűlevelei viszonylag hosszú ideig tartósak, de éppen a tűlevelek hossza miatt nehezen díszíthetők. Ritka hajtásuk miatt kevésbé dekoratívak. Előnyük az alacsony árkategóriájúk, viszont nagy hátrányuk, hogy erősen gyantáznak. A fekete fenyő tűlevelei vaskosak, kemények, az erdeifenyőé puhábbak.

fenyofajta karacsonyfa 06

Kolorádófenyő

Egy ritka, de különleges fenyő a kolorádófenyő, melynek tűlevelei lapítottak és sarlósan felfelé állnak. Látványos ezüstös szürke lombszínét annak köszönheti, hogy tűleveleit vastag viaszréteg borítja, ami a párologtatását mérsékli és késlelteti a tűlevelek hullását.

fenyofajta karacsonyfa 07

Mint látható, vannak különböző dolgok, amelyeket figyelembe kell vennünk, ha karácsonyfát vásárolunk. Vásárlás előtt érdemes elgondolkozni, hogy mi a legfontosabb! A tartósság, a megjelenés, az ár vagy az illat?

A médiában azt halljuk, hogy az ezüstfenyő és a nordmann fenyő a legjobban eltartható. A megjelenésben a nordmann fenyő és a kolorádófenyő a nyerő. A legalacsonyabb ára pedig a lucfenyőnek van. A legfinomabb illatú a duglászfenyő és az ezüstfenyő. Nagy térben a fekete fenyő és az erdeifenyő a mutatós. El kell döntenünk mi a fontos számukra, a többi pedig már csak a pénztárcánktól függ!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR