Augusztusig hozza gyönyörű lila virágait az ibolyafa

Augusztusig hozza gyönyörű lila virágait az ibolyafa

Szükségünk lesz metszőollóra!

A hercegnővirág vagy ibolyafa (Tibouchina urvilleana) Brazília nedves hegyvidékéről származik. A lila virágaival díszítő növény eredeti élőhelyén örökzöld, természetes módon gyéren növő cserje, ami akár a 6 méteres magasságot is elérhető. Nálunk dézsás, cserepes növényként nevelhető ez a trópusi szépség, általában 1-2 méter hosszúra nőnek a hajtásai.

ibolyafa gyonyoru lila viragait 07

Nyáron a virágok szemet gyönyörködtetőek, júliustól októberig nyílnak. Ezalatt az idő alatt új, nagy, lilától ibolyaszínig terjedő színű virágokat hoz a cserje. A levelek szőrösek, ősszel enyhén pirosasra színeződnek a széleken.

ibolyafa gyonyoru lila viragait 03

A virág a meleget és a napfényt kedveli, ezért napos-félárnyékos helyre ültessük, de ne tegyük ki tűző napnak a déli órákban. A közeg legyen tápanyagban gazdag és enyhén savanyú. Ügyeljünk a rendszeres öntözésre, mészben szegény vízzel (a legjobb az esővíz). A talaj legyen nedves, de ne álljon pangó vízben a növény.

A növekedési időszakban, április és szeptember között 7-10 naponta adjunk kis mennyiségű folyékony tápoldatot a növénynek vagy használjunk hosszú hatású trágyát.

ibolyafa gyonyoru lila viragait 04

A téli hónapokban csökkentsük az öntözést, elegendő annyi víz, hogy a gyökérlabdák ne legyenek teljesen kiszáradva. A hőmérséklet 5 °C-ig nem jelent számára gondot, azonban az első fagyok előtt már telelőhelyre kell vinnünk a növényt – ebben a helyiségben legyen kellő fény, valamint 10 és 15 °C közötti hőmérséklet.

ibolyafa gyonyoru lila viragait 05

A teleltetéshez ideális egy üvegház vagy télikert, a plusz fényt akár kiegészítő lámpákkal is megoldhatjuk. Ha túl sötét van a helyiségben, a növényt károsítók lephetik el, elvesztheti a leveleit és egyes részeken elhalhat.

Ahhoz, hogy a növényünk kicsi, kompakt és gazdagon virágzó legyen, április és június között érdemes 3-4 hetente kb. 4 pár levélre visszavágni a hajtásokat. Júliustól hagyjuk a bokrot növekedni, így augusztusig, amikor a természetes virágzási időszaka véget ér, már elég rügy tud fejlődni.

Korábban írtunk róla:

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR