Így teleltesd a bougainvilleát, hogy jövőre is virágözönben gyönyörködhess!

Így teleltesd a bougainvilleát, hogy jövőre is virágözönben gyönyörködhess!

Népszerű, de fagyérzékeny növény.

A színes, csodálatos virágözönnel díszítő bougainvillea, vagy magyarul murvafürt a meleg, trópusi Dél-Amerikából származik. Annak érdekében, hogy a szépséges növény minél több időt tölthessen velünk, és a telet károsodás nélkül élje túl, a hazai éghajlaton a házban kell teleltetnünk.

bougainvillea telteltetese 01

A murvafürt a csodatölcsérfélék családjába tartozik, nevét Louis Antoine de Bougainville  francia tengernagyról kapta. Ez a 3-4 méter magasra kapaszkodó, fásuló szárú kúszócserje eredetileg Ecuador és Brazília őserdejeiben élt. Igen fagyérzékeny, ezért nálunk mindenképpen cserépben, dézsában neveljük.

Nagyon népszerű virág, ami nem is csoda, hiszen egész nyáron díszít a hármas csoportban álló virágok körül található színes (lila, rózsaszín, piros, fehér, sárga), élénk felleveleivel. Papírvirágnak is hívják, mert ezek a fellevelek vékonyak, pergamenszerűek.

bougainvillea telteltetese 02

A legjobb, ha rendelkezünk télikerttel, ahova a hideg évszakban be tudjuk hozni a murvafürtöt. Mivel nagyon érzékeny a fagyra, fontos, hogy időben bekerüljön védett helyre. Lényeges továbbá, hogy erőteljesen visszavágjuk az ágakat, eltávolítsuk az elszáradt virágokat, így a növény nem használ energiát feleslegesen. Ősszel ez különösen jól alkalmazható, ilyenkor a csodatölcsérfélék legtöbb faja egyébként lehullajtja a leveleit, ha nem végezzük el a műveletet.

A teleltetéshez ideális egy világos hely, 10-15 °C körüli hőmérséklettel. Ennél hidegebb helységben semmiképpen se vigyük a murvafürtöt! Arra is ügyeljünk, hogy a cserép, az edény ne álljon hideg talajon. Ezért, ha csak a hideg padlóra kerülne, mindenképpen tegyünk a cserép alá egy fatáblát vagy egy réteg habszivacsot. A kopasz murvafürt (Bougainvillea glabra)  levelei sötétebbek lehetnek télen.

bougainvillea telteltetese 04

Télen a bougainvillea szinte teljesen elveszíti a leveleit, ha nem kap elegendő fényt. Emiatt nem kell aggódni: a levelek tavasszal újra kihajtanak, a növény zöldbe borul. Télen elegendő csak annyit locsolni a növényt, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen. Kivételt képez a tövises murvafürt (Bougainvillea spectabilis), amit még télen is kell öntözni, de kevesebbet. Ellenőrizzük rendszeresen, hogy a murvafürtöt nem támadták-e meg takácsatkák vagy pajzstetvek, mert gyakrabban fordulnak elő kártevők a hideg időszakban.

Márciustól kezdve lassan újra hozzászoktathatjuk a murvafürtöt a melegebb hőmérséklethez. Kezdjük 14-16 °C-os szobában az edzést! Megfelelő fényviszonyok, napsütés mellett újra elkezd leveleket majd virágokat hozni, és a fagyok elmúltával lassan ismét kivihető a teraszra, balkonra.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR