Az őszi kert dísze a gyönyörű cserszömörce

Az őszi kert dísze a gyönyörű cserszömörce

Parókafa.

A cserszömörce (Cotinus coggygria)  a kert egyik legizgalmasabb színfoltja lehet. A bokor már nyáron úgy fest, mint egy vattacsomó: júniusban nyílnak virágai szárvégen álló, piramis alakú, dús, felálló bugavirágzatban. A sárga virágok többnyire meddők. A bugák szöszös díszét a rengeteg meddő virág kocsányain fejlődő tollas szőrök adják, melyek liláspiros, rózsaszínes vagy sárgászöld színűek, és az elvirágzás után még sokáig, akár augusztus végéig is megmaradnak. Nem véletlenül hívják parókafának is. A termékeny virágokból tojás alakú, eleinte piros, éretten barna színű csontártermések fejlődnek.

cserszomorce oszi kert 02

Ősszel aztán újabb díszértékkel gazdagodik a cserje: a lombja ugyanis élénk pirosra, narancsra, vörösre színeződik. Nem csak zöld, de piros lombbal díszítő fajták is akadnak, pl. a ’Royal Purple’ dekoratív feketéspiros levelekkel, amelyek ősszel tűzpirosra színeződnek. Aranysárgán virítanak a ’Golden Spirit’ fajta levelei, de a ’Kanárimadár’ sárga lombú magyar fajta is figyelemreméltó. A ’Young Lady’ kompakt marad és nem nő 1,5 méternél magasabbra.

cserszomorce oszi kert 03

A cserszömörce eredeti élőhelye a Földközi-tenger keleti vidéke, a Balkán-félsziget és Ázsia. Hazánkban karsztbokorerdőkben, meszes, dolomitos kopárokon, például a Bakony vagy a Vértes lankáin él.

cserszomorce oszi kert 04

Jól mutat magában, szoliterként a kertben, de háttérként is például a kasvirág, őszirózsa, kerti pillangóvirág, díszfüvek társaságában. A cserje általában 2-3 méterre nő, de akár az 5 métert is elérheti.

cserszomorce oszi kert 05

A legjobban napos, meleg helyen érzi jól magát. Tolerálja a félárnyékot is, de minél naposabb területre ültetjük, annál szebbek a színei. A forróságot és a szárazságot jól tűri. Nehéz, kötött, pangóvizes talajban nem jól reagálnak a gyökerei a Verticillium fertőzésre és hervadni kezd a növény.

cserszomorce oszi kert 06

Nem szükséges komposztot vagy trágyát adnunk a növénynek, a cserszömörce ugyanis kevés tápanyaggal is beéri. Általában metszeni sem szükséges, noha jól tűri a visszavágást. Ugyanakkor metszés nélkül is gazdagon virágzik és szép lombkoronát nevel. Radikális fiatalító metszésnél a következő évben elmarad a virágzás.

cserszomorce oszi kert 07

Cserző-, festő- és gyógynövényként is ismeretes, leginkább külsőleg használják fogíny- és torokgyulladásra öblögető szerként.

cserszomorce oszi kert 09

cserszomorce oszi kert 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR