Kalm orbáncfű a sziklás terepre

Kalm orbáncfű a sziklás terepre

Az apró, sűrű sövénynek nevelhető, félig örökzöld orbáncfű aranyló virágai messze földről vonzzák a pillangókat.

Ez az orbáncfű nem lágyszárú, hanem cserje vagy félcserje, a klímától függően örökzöld, vagy félörökzöld lombozattal. Nevét Peter Kalm botanikus tiszteletére kapta. Tudományos neve Hypericum kalmianum, angolul Kalm St. John's Wort. Magyarul keskenylevelű orbáncfűnek is nevezik.

Keskenylevelű orbáncfű

Észak-Amerikában, a Nagy Tavak vidékén őshonos, ott előfordul sziklás-homokos területen, és nedves vízpartokon is. Télálló. Magassága 60-90 cm, aranysárga virágai 4 cm átmérőjűek, július-augusztusban nyílnak, a kerti pillangók nagy kedvencei.

Gondozása

Virágzás után érdemes enyhén visszavágni, akkor a következő évben gazdagabban virágzik. Rendszeres öntözést igényel. Talaja semleges vagy enyhén lúgos kémhatású legyen. A szikes talajt tűri. Napos vagy félárnyékos helyre való.

Szaporítható tőosztással, félfás és fás dugványokkal, őszi vagy tavaszi magvetéssel. Magvetéssel nem tartja meg fajtaazonosságát.

Kalm orbáncfű

Fajtái

’Blue Velvet’ – 60-120 cm magas, levelei kékeszöldek
’Deppe’ – 60-90 cm magas
’Gemo’- 60-90 cm magas, finom lombozatú, hosszabb virágzási idénye van, júliustól szeptemberig nyílik, virágai kicsik, de nagyon sok virágot hoz.

Betegsége: a szürkerothadás néha megfertőzi.

Kerti alkalmassága

Alacsony sövény nevelhető belőle, sziklakerteket határolhatunk vele. Köves talajú rézsűkön, természetes hatású kertekben jól mutat. A kerti tavat is körbevehetjük a Kalm orbáncfűvel.

Hol kapható? >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR