Az őszi levelek betakarítása kerti gépek segítségével

Az őszi levelek betakarítása kerti gépek segítségével

Az ősz beköszöntével a kertet elárasztják a lehullott falevelek, azonban ezt a feladatot sokkal könnyebbé és hatékonyabbá tehetjük a megfelelő gépekkel. Nézzük meg, milyen előnyökkel jár, ha akkumulátoros, benzinmotoros vagy elektromos lombszívót, és/vagy lombfúvót válaszunk, és melyiket mire használhatjuk.

1. A lombszívó és lombfúvó közötti különbség

A lehullott levelek összegyűjtéséhez és eltávolításához két lehetőség áll rendelkezésünkre: a lombszívó és lombfúvó. De mi a különbség közöttük?
A lombszívót kifejezetten arra tervezték, hogy összegyűjtse a lehullott leveleket. Ez a gép egy rotációs kés segítségével apró darabokra vágja az összegyűjtött leveleket, majd egy tartályba vagy zsákba szívja azokat.

A lombfúvók erőteljes légárammal fújják és egyszerűen megtisztítják a teraszokat, járdákat és erkélyeket a lehullott levelektől és egyéb hulladékoktól. Ennek a gépnek a fő előnye, hogy a leveleket gyorsan és hatékonyan kezeli, anélkül, hogy le kellene hajolni a levélgyűjtő tartályhoz.

Az igényeink és a kertünk tulajdonságai szerint válasszuk ki, hogy melyik gép az ideális számunkra!

oszi levelek betakaritasa 02

2. A lombszívó és lombfúvók típusai

Az őszi levélgyűjtés során számos motoros gép segítheti a munkánkat. Lássuk először az akkumulátoros gépeket, amelyek könnyen hordozhatók és nincs szükség hozzájuk kábelekre vagy benzin használatára. Az akkumulátoros gépek ideálisak a kisebb kertek esetében, ahol nem kell hosszú ideig működtetni őket, ezek a gépek könnyűek és kényelmesen kezelhetőek.

A következő a benzines gépek csoportja, ezek sokkal erősebbek és hosszabb üzemidővel rendelkeznek, mint az akkumulátoros gépek. Ideálisak nagyobb kertek vagy olyan területek esetén, ahol nincs könnyű hozzáférés elektromos áramhoz. A benzines gépek ugyanakkor hangosabbak és általában nehezebbek is.

A harmadik típus az elektromos gépeké, amik könnyen használhatók és általában olcsóbbak is, mint a benzines gépek. Az elektromos gépek jól működnek kisebb és közepes méretű kertekben, ahol könnyen hozzáférhető a dugalj.

3. Extra tippek az őszi kertészkedéshez

Az őszi kertészkedés sokkal könnyebbé és hatékonyabbá válik a megfelelő gépek használatával. Néhány tipp, amely segíthet a munka során:

  • Ha nagy mennyiségű levélhalommal kell megküzdenünk, érdemes egy erősebb gépet választani, például egy olyan gépet, ami egyszerre bír szívó-, fúvó- és aprítófunkcióval.
  • Mindig tartsuk karban és rendszeresen tisztítsuk meg a gépeket!
  • Viseljünk megfelelő védőfelszerelést a biztonságunk érdekében!
  • Ne feledkezzünk meg arról, hogy a lombszívók nemcsak a leveleket, hanem a kisebb ágakat és szennyeződéseket is összegyűjthetik, tehát ügyeljünk arra, hogy a gépeket óvatosan és körültekintően használjuk!

Az őszi kertészkedés nem kell, hogy megterhelő feladat legyen! Élvezzük a jó levegőt és a kellemes kinti testmozgást a megfelelő gépek segítségével, hiszen használatukkal sokkal egyszerűbbé és hatékonyabbá tehető a munka.

Fedezzük fel a segítő gépek kínálta könnyedséget az őszi kertészkedés során.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR