A szép, zöld fű titka: előkészítés, víz és tápanyag!

A szép, zöld fű titka: előkészítés, víz és tápanyag!

Sok munka, még több tennivaló.

Talán nincs kertész, aki ne álmodna arról, hogy dús, egynemű, zöld füve legyen. A mesebeli pázsit nem elérhetetlen, de sokat kell dolgozni rajta.

Előkészítés...

Az egész történet nem a vetéssel kezdődik, hanem az azt megelőző talaj-előkészítéssel. Először is ássuk fel a területet, és gyomláljuk ki, szedjük ki a gyökereket, köveket is. A két nagy füvesítés időszak – a tavasz és az ősz – közül többen szavaznak az őszire, mivel ilyenkor általában több a csapadék, kevésbé szárad ki a talaj, és a fűmagokból kétszer annyi kikel, mint tavasszal.

Máris az egyik kulcskérdésnél vagyunk: a fűmagok akkor fejlődnek a legjobban, ha éjszaka nincsenek fagyok, nappal viszont 14-15°C körüli hőmérséklet jellemző.

Az előkészítéshez tartozik még a jól megmunkált talaj: a földnek kellően lazának, morzsalékosnak és jó vízáteresztőnek kell lennie. Gereblyézzük át többször is a földet, mert így még jobban lazítjuk és a nagyobb rögöket is szétszedhetjük.

szep zold fu titka 02A sikeres füvesítés egyik alapvető meghatározója a jó alapanyag, a helyesen kiválasztott fűmagkeverék.

A német hátterű EUROGREEN-Tiszafa Kft. fűmag kínálata eltérő adottságú területek igényeihez kínál magas biológiai értékű fajtákból álló fűmagkeverékeket, különböző összetételben.

Bármilyen alkalmazásról is legyen szó – napos, árnyékos, taposástűrő, szárazságtűrő terület – az EUROGREEN kínálatában megtalál mindent, ami kertje bezöldítéséhez szükséges.

Ezt követően minél egyenletesebben szórjuk ki a választott fűmagot (lehet szárazságtűrő, taposás-tűrő stb., tengernyi fajta közül választhatunk). 30 m2-re kb. 1 kg fűmagot számoljunk.

Kiszórás után a gereblye hátuljával kissé döngöljük a magokat a talajba, kb. 1 cm mélyen bedolgozva azt. Így a magokat nem hordja el a szél vagy a madarak, és biztosítjuk azok csírázását.

A gyep optimális fejlődéséhez minimum 10-15 centiméternyi termőrétegre van szükség. Ez raktározza a vizet és a tápanyagokat, ezért minél vékonyabb, annál gyorsabban szárad és merül ki. A megmunkált föld könnyebben veszi fel, és tovább tartja meg a nedvességet és a tápanyagokat, akadályozza a pangó víz kialakulását.

A magágy végső elsimítása előtt érdemes indító (ún. starter) műtrágyát juttatni a területre. Magas foszfortartalma segíti a gyökérfejlődést, felgyorsítja az eredést, 8-10 héten át egyenletes szolgáltatja a tápanyagot a fű számára. A talajba forgathatunk egy kevés komposztot vagy humuszt is, így javítva az állagát és vízmegkötő-képességét.

... víz...

A fűmagvetést követően az öntözés következik, ez lesz az egyik legnehezebb feladat a gyepnevelésben. A vetés után közvetlenül locsoljuk be a talaj jó alaposan, de ne erős vízsugárral, mert akkor csak kimossuk a magokat. Ha meleg időben vetjük a füvet, amikor nem esik az eső, naponta öntözzük be a talajt, sose hagyjuk a felső pár cm-t kiszáradni, amíg a kis fűmagok ki nem kelnek. A locsolás során figyeljünk arra, hogy a víz egyenletesen jusson ki az adott területre, mert ha egy részen megáll a víz és ott nem tud elfolyni, a fű ott nem fog kikelni, míg máshol a szárazság miatt nem tud csírázásnak indulni.

szep zold fu titka 03

A kritikus szakasz addig tart, amíg a fűszálak a talajfelszínt árnyékolva nem csökkentik annak párologtatását, és nem eresztenek megfelelő mélységbe gyökérzetet. A teljes csírázás után viszont ritkítsuk az öntözést, mert az állandóan nedves fűszálak között gyorsan felütheti fejét a penész, és foltokban kiöli a gyepet.

A fűmag közé keverhetünk fehér here magot is, amely megköti a talajban a nedvességet és a nitrogént, ami igen fontos a fű számára. Ha hézagos marad a gyep, vagyis nem kelt ki egyformán a fűmag, kézzel szórjunk utána pótlást, így pár héten belül egybefüggő zöld gyepfelületünk lesz. Hasonlóan rávethetünk, ha meglévő gyepet szeretnénk felújítani, de előtte szellőztessük át a füvet egy gereblyével, és a gyomokat is szedjük ki.

szep zold fu titka 04

... és tápanyag!

A másik kritikus pont a tápanyag-utánpótlás, hiszen a tápanyaghiányos talajban a fű szintén sárgul, és a nyár végére kiszárad. Az a gyepfelület, amely a megfelelő tápanyagot kapja meg a talajból, ellenállóbb lesz a szárassággal és a betegségekkel szemben is. Szerves trágyát mindig csak a pihenő időszakban juttassunk ki a területre, ez lehet az ősz vége, vagy kora tavasszal. Nyáron a fenntartó trágyákat juttassuk ki a gyártó által meghatározott időszakban és mennyiségben.

Amikor kikel a fű és eléri a 6-8 centiméteres magasságot, itt az ideje az első fűnyírásnak. A tarlómagasság az első alkalommal ne legyen 5 cm-nél alacsonyabb. A tavasszal vetett gyepet úgy nyírjuk, hogy a tarlómagasságot fokozatosan csökkentsük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR