Májusban ne nyírd: itt a vágatlan május kihívás – a beporzókért

Májusban ne nyírd: itt a vágatlan május kihívás – a beporzókért

5+1 okot mondunk!

Még nem nyírtad le idén a füvet? Most már ne is tedd! Elindult a vágatlan május kihívás, aminek épp az a lényege, hogy egész hónapban pihentessük a fűnyírót. A közösségi médiában #NoMowMay, magyarul #vagatlanmajus hashtagekkel ellátott kezdeményezés a beporzókat kívánja segíteni.

majusban ne nyird 02

A kihívást nem nehéz teljesíteni, egyszerűen csak május 1-től 31-ig nem kell nyírnunk a füvet. Ennek nem csak a lusta kertészek örülnek, de a méhecskék és a környezetünk is.

majusban ne nyird 03

5+1 érvet is sorolnak azért, hogy meggyőzzék a bizonytalanokat:

1. Most kezdenek igazán beindulni a virágok, és az újonnan kikelt beporzóknak szükségük van energiára.

2. A virágjárók fogyatkoznak az egész világon, de ha több életteret, táplálékot biztosítunk nekik, akkor ez megállítható.

3. A biodiverzitás a sokszínűség az élet alapja. Minél többféle növény jelenik meg, annál több faj talál élelmet vagy éppen menedéket magának.

majusban ne nyird 04

4. A magasabbra hagyott fű hűsíti a talajt, ezzel együtt a környezetét is. Nem kell annyit locsolni sem, nem ég ki, és több szén-dioxidot nyel el, mint egy 5 cm-nél rövidebbre hagyott gyep.

5. A természetet ha kicsit hagyjuk kibontakozni, csodákat láthatunk, nem csak néhány szebb vadvirág, hanem akár védett növények is megjelenhetnek, és olyan fajok is beköltözhetnek a nem háborgatott helyekre, amelyekre pl. nagy szükségünk lehet a növényeink védelme érdekében.

majusban ne nyird 05

A 6. érvet pedig mi magunk találhatjuk ki, ha csatlakozunk a kihíváshoz!

Miért is ne tennénk? Ennél egyszerűbb és hasznosabb projektet még nem láttunk idén!

#‎vagatlanmajus – Felfedezés | Facebook
Forrás: penzcentrum.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR