Nyár eleji gyepápolás

Nyár eleji gyepápolás

A tavaszi végi – nyár eleji felkészítési időszakban lehet megalapozni az egész nyáron dekoratív, és az aktív használatot jól toleráló gyepszőnyeget a kertben. Érdemes odafigyelni a kötelező munkálatokra, mert a most elmaradó teendők később sokféle bosszúságot okoznak.

A tavasz utolsó heteiben többféle szezonális munka van a pázsit körül, és ilyenkor már a nyírásoknak is rendszeresnek és folyamatosnak kell lenniük. Aki esetleg az évszak korábbi részeiben kihagyott egy-két feladatot, mint például a felülvetést, most a nyári kánikulák beállta előtt még pótolhatja. Lássuk a legfontosabb pázsittal kapcsolatos teendőket!

Fűnyírás

Ezzel kell kezdeni a sort, hiszen májustól már ez a központi teendő. A korábban megfelelően szellőztetett és tápanyagozott gyep a tavasz utolsó szakaszában már intenzíven növekszik, így a visszavágás is rendszeres, jellemzően hetente elvégzendő feladat. Az alapoknál kell kezdeni, a fűnyíró gép pengéinek élesnek, csorbamentesnek kell lenniük, a durván roncsoló, tépő vágás ugyanis elsárguló, betegségekre hajlamos szálakat eredményez.

Jó ötlet beszerezni egy szegélyvágót is, akár kézi, akár motoros, damilos eszközt, főleg ha a kertben sok a díszágyás, vagy az egyéb szegéllyel rendelkező tereptárgy. Frappáns megoldás lehet, ha a díszágyásokat nem talajból kiemelkedő, hanem a gyep szintjére lesüllyesztett szegéllyel (például dísztéglás peremmel) látjuk el, így a fűnyíró kereke feltolható a választóvonalra, és a fáradságos szegélynyírás megspórolható.

nyar eleji gyepapolas 02

Kardinális kérdés a vágási magasság! A mostani időszakban már lejjebb állítható ez az érték, a pontos magasság többféle körülmény függvénye, azonban általános szabály, hogy mindig a szálak legfeljebb felső harmadát vágjuk le, és hogy a megmaradó szálak ne legyenek rövidebbek 4-5 centiméternél. A túl katonásra, tarra nyírt gyep hajlamos lesz a kiszáradásra, sárgulásra, foltosodásra. A lenyírt nyesedéket ne hagyjuk a pázsiton, az ugyanis filcesedést okozhat, illetve elzárja a levegőtől és a víztől a szálak töveit. A manapság népszerű robotfűnyírók esetében ez azonban nem probléma, ezek a gépek ugyanis sűrűbben végzik a munkát, és csak 1-2 millimétert vágnak a szálak csúcsaiból, ez a mennyiség nem okoz gondot a területen maradva.

nyar eleji gyepapolas 05

Öntözés

Az öntözés egyre fontosabb lesz, hiszen ahogy melegszik az idő, a fűszálak úgy igényelnek egyre több vizet; a szép, mélyzöld pázsit egyik fő záloga pedig az elegendő víz. A vízkijuttatás ideális időszaka a kora reggel vagy a késő este, ilyenkor a legkevesebb a párolgási veszteség. A gyep esetében az esőt imitáló, felülről permetező öntözési módszer a megfelelő, amit azonban ne terjesszünk ki feltétlenül a kert egyéb zöldjeire, számos dísznövény, például a rózsák nem kedvelik ezt. Amennyiben van a kertben automata öntözőrendszer, akár éjszakai időpontra is beprogramozhatjuk. A napközbeni öntözés a közhiedelemmel ellentétben nem azért ellenjavallt, mert a fű kiégését okozza, hanem egyszerűen azért, mert pazarló, hiszen a víz nagy része gyorsabban elpárolog, mint hogy a talajban hasznosulna.

nyar eleji gyepapolas 03

Gyommentesítés

A jó idő, a tápanyagokban bővelkedő talaj, és a rendszeres öntözés nem csak a fűnek jelentenek áldást, hanem borítékolhatóan a gyomfélék is megjelennek. A gyomok elleni küzdelem nem egyszerű feladat, ugyanis a valóban hatékony gyomirtók egyfelől nem érhetőek el a laikus nagyközönségnek (csak megfelelő képesítéssel rendelkező szakembereknek), ami pedig szabadon megvásárolható, általában gyengébb hatásfokkal rendelkező szer.

nyar eleji gyepapolas 04

Mit lehet tenni akkor? Az egyik opció a fáradságos és nem túl gyors kézi gyomtalanítás, ám kisebb területen ez válik be a legjobban. Kaphatóak olyan hevítéses elven működő eszközök, melyek pár centis körben ultramagas hőmérsékletet (5-600 Celsius) állítanak elő, így a gyom tövére helyezve akár a gyökerük végéig porrá égetik azokat. Ezek a gyommentesítők inkább a makacsabb, nagyobb gyomfélék ellen vethetők be (és hatékonyak a térkövek, járólapok között kibújó gyomokkal szemben is). Maga a rendszeres nyírás is gyomirtó hatású, a legtöbb gaz ugyanis nem tűri jól a rendszeres visszavágást, a fűszálak azonban jól tolerálják ezt, sőt, növekedésre serkenti őket. Végső esetben, erősen elgyomosodott pázsit esetében kétféle megoldás kínálkozik, az egyik a teljes újrafüvesítés az alapoktól kezdve, a másik a szakember által, professzionális szerekkel elvégzett gyomirtás.

Megyeri Szabolcs kertészete

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR