Bájos kúszónövény a szívlevelű viaszvirág

Bájos kúszónövény a szívlevelű viaszvirág

Jól érzi magát egy világos fürdőben.

A szívlevelű viaszvirág (Hoya kerrii) természetes élőhelyét a trópusi délkelet-ázsiai területek jelentik. Nálunk elsősorban Valentin-nap környékén válik népszerűvé különleges, szív alakú levelei miatt.

Évelő, lágyszárú kúszónövény, egyes hajtásainak hossza elérheti az 1 métert is. Örökzöld levelei akár 12 cm hosszúak és 9,5 cm szélesek is lehetnek.

A csillag alakú kis virágai sugarasan szimmetrikusan rendezettek és egy több virágot hozó, ernyőalakú virágzatban helyezkednek el. Az alsó, nagyobbacska szirom a krémfehér színű párta, a felső a kicsi, vöröses színű mellékpárta. Márciustól júliusig virágzik.

A szívlevelű viaszvirág legjobban egy világos helyen érzi magát, ahol nem éri közvetlenül a tűző napsütés. Az optimális szobahőmérséklet 18 és 25 °C közé esik. Nagyon kedveli a magas páratartalmat, ezért egy fürdőszoba ablakpárkánya ideális hely számára. Télen hűvösebb helyiségbe kell költöztetnünk, az átteleléshez 10 és 15 °C közti hőmérsékletre van szüksége.

szivlevelu viaszvirag bajos 02

A viaszvirágot rendszeresen öntözzük mészben szegény, lágy vízzel. A két locsolás között a talajnak ki kell száradnia. A növekedési időszakban, márciustól októberig 3-4 hetente adhatunk neki tápoldatot, de télen ezt le kell állítanunk. Csak akkor ültessük át a növényt, ha már kinőtte a cserepet. Az optimális ideje ennek a február vagy a március. Ügyeljünk arra, hogy az új cserép ne legyen sokkal nagyobb, mint az előző. Egy réteg agyaggolyó a cserép alá segíti az ideális vízelvezetést.

A virágzást követően az elhervadt virágszárakat, virágzati tengelyeket ne vágjuk, mert ezeken hoz új bimbókat. A nagyobb növényeknek már rácsra van szükségük.

Az ‘Albo-Marginata’ fajta krémszínű, tarka levelekkel díszít, a ‘Yellow Splash’ sárgás levelei igen különlegesek, szélük felé zöldül. A ‘Variegata’ főként zöld, szív alakú leveleinek szélén sárga vékony csík fut.

A viaszvirág könnyen szaporítható levéldugványokkal, a dugványhoz egyszerűen vágjunk le egy levelet és ültessük el enyhén nedves tőzeg-homok keverékbe.

A károsítókkal szemben viszonylag ellenálló, de pajzstetvek, gyapjas pajzstetvek fertőzhetik és takácsatkák is megjelenhetnek rajta.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR