Viaszvirág: megérintve megdöbbentő, mert valódi

Viaszvirág: megérintve megdöbbentő, mert valódi

Ennyire tökéletes levelekkel nem gyakran találkozunk, a virágai pedig mintha porcelánból készültek volna, ametisztként csillogó középponttal. Megmutatjuk, hogy gondozd, hogy mindez így maradjon.

A viaszvirág, más néven Mária könnye vastag, fényes, sötétzöld levelű kúszónövény, amelyet egyedii megjelenésének köszönhetően hosszú ideje a legnépszerűbb szobanövények között tartanak számon.

Kerek, tömött csoportokban nyíló porcelánszerű, csillag formájú, viasz hatású hófehér virágai kellemesen finom illatot árasztanak.

Napos ablakba állítva a levelek igen dekoratívnak hatnak, a késő tavasszal és nyáron nyíló virágok pedig különösen kedveltek.

A viaszvirág virágai a természet legcsodálatosabb alkotásai közé tartoznak: mintha elefántcsontból vagy porcelánból lennének, vörös rubinként vagy ametisztként csillogó középponttal. A virágoknak jellegzetes, kellemes, mézre emlékeztető illatuk van.

Az ötágú, dupla viaszcsillagok geometriailag annyira tökéletesek, hogy azt a hatást keltik, mintha mesterséges alkotással lenne dolgunk. Azok, akik először látnak viaszvirágot, általában kellemesen meg is lepődnek, hogy a virágok valódiak.

FIGYELEM: Virágzás alatt ne mozgassuk a növényt és ne érintsük meg a virágokat!

viaszvirag 02

A viaszvirág gondozása: különösebb kényeztetésre nincs szüksége

A trópusi és szubtrópusi területeken őshonos növény a legtöbb lakásban, illetve melegházban jól érzi magát. A kúszó fajták a száraikon található gyökérkezdemények segítségével kapaszkodnak növekedés közben, és sűrű szövevényt alkotnak. Számos faj különösebb beavatkozás nélkül szép, kosárszerű formát hoz létre.

Fényviszonyok

Egy délre néző ablak ideális hely a viaszvirág számára. Bár a növény nem igényli a közvetlen tűző napfényt, az ablaktól távolabb már nem érezné jól magát. Árnyékos helyen tartva a virágzás elmaradhat.

Ültetőközeg

A nyirkos, jó vízelvezetésű, laza talaj - némi perlittel kiegészített fokföldi ibolya ültetőkeverék - megfelelő a viaszvirág tartásához.

Öntözés

Tavasszal és nyáron tartsuk a növény földjét nedvesen, télen pedig nagyrészt szárazan, de csak annyira, hogy a levelek ne zsugorodjanak össze a vízhiánytól. A különösen száraz térben tartott növénynek gyakoribb öntözésre van szüksége.

Vannak, aki rendszeresen vízpermetet fújnak a növény leveleire azok tisztán tartására és a páratartalom növelésére. Ezt azonban mindenképpen függesszük fel, amikor a növény bimbós vagy virágzó állapotban van.

Hőmérséklet

A tavaszi-nyári növekedési időszakban a növény számára a közepesen meleg-meleg környezet a kedvező. A téli hónapokra félig szunnyadó, nyugalmi állapotba kerül.

Tápoldatozás

A tavaszi tápoldatozásra kedvezően reagál a növény. A folyékony műtrágyát havonta alkalmazzuk; a vegetációs időszakban 3-4 alkalommal kijuttatott tápoldatra erőteljes növekedéssel fog válaszolni. Télen szüneteltessük a tápoldatozást.

A virágok tavasszal és nyáron jelennek meg, amikor a növény a legaktívabb. A vízhiány vagy a túl sok műtrágya hatására a levelek széle megbarnulhat, illetve a levelek le is potyoghatnak.

Mint a legtöbb növény, a viaszvirág is meghálálja a gondoskodást. Ne feledjük ugyanakkor, hogy a túlzott törődést, gyakori áthelyezést, mozgatást nem szívleli.

viaszvirag 03

Az ismétlődő virágzás titka

Figyelemre méltó különlegessége a növénynek, hogy virágai göcsörtös kis kocsányokon fejlődnek ki, amelyek a virágok elhervadása után is a növényen maradnak. A következő virágzáshoz az újabb kis rügyek is ezeken fejlődnek ki. Ha azt szeretnénk tehát, hogy a növény újra és újra gazdagon virágozzon, hagyjuk ezeket a kocsányokat a növényen.

Érdemes tudni azt is, hog a növény gazdagabban virágzik, ha a gyökérzete már kitölti a cserepét.

Nem virágzik a viaszvirágom, mit tegyek?

Mit tegyünk, ha az évek óta pátyolgatott viaszvirágunk szép, hosszú indákat növeszt ugyan, virágot azonban nem hoz? Hogyan bírjuk virágzásra?

Valóban gyakori, hogy a viaszvirág nem hoz virágot. A növény igényli a sok fényt, a páradús levegőt, és gyökerei a bőséges nedvességet. Mindazonáltal időnként egy kis szünetet is tartana!

A folyamatos magasabb hőmérséklet, a tápoldatozás és a nyirkos környezet a levelek és a szárak növekedését serkentik, miközben megakadályozzák a virágrügyek kialakulását. Ezért a téli hónapokban a növényt tartsuk hűvös, 10 °C körüli, meglehetősen száraz helyen.

Miután a növényen megjelentek a rügyek, a hőmérsékletet ismét emelhetjük kissé.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR